Gyula-Békéscsaba Térségi TDM Szövetség: Az alapok a közösségépítésnél kezdődnek

2025. április 30. 12:27 | Bere Mátyás

A Gyula-Békéscsaba Térségi TDM Szövetség folytatta a tavaly megkezdett térségi találkozók programsorozatát, amelynek kedden a Nádor étterem adott otthont Békéscsabán. Az alkalmon bemutatkozott a Stílusos Vidéki Éttermiség, azaz a SVÉT egyesület, melynek elnöke előadást is tartott.

Kedden a békéscsabai Nádor Étteremben tartották a legutóbbi térségi találkozót. Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte, hogy már akkor erős kohézió alakult ki a Gyula-Békéscsaba Térségi TDM Szövetségen belül, mikor együtt voltak egy Erasmus+ tanulmányúton Olaszországban.

– Érezhettük a tanulmányutat követően, hogy nagyon jó barátságok köttettek és nagyon komoly szakmai beszélgetések folytak. A tanulmányutat követő workshopokon elindult egy olyan alkotómunka, amely révén projektgenerálás és a jövő formálását illető gondolatok fogalmazódtak meg. Fontos és szükséges, hogy rendszeresen találkozzunk azért, hogy térségünk tursiztikai szolgáltatásait fejleszteni tudjuk. Ezzel pedig mind az itt élők, mind pedig az ide látogatók számára színvonalas szolgáltatásokat teremthetünk – fejtette ki Opauszki Zoltán, majd kiemelte: a tevékenységük része, hogy keressék azokat a kis- és őstermelőket, akik a vendéglők, szállások és az otthonok asztalára kerülő helyi termékeket állítanak elő.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Az esemény szakmai előadója Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesület elnöke volt, aki a szervezet működését, projektjeiket és a térségi desztinációkhoz köthető programjaikat mutatta be. Ezek közt sorolta, hogy díjakkal és nemzetközi együttműködésekkel, rendezvényszervezéssel is foglalkoznak.

– Az, hogy egy ilyen közösség alakult ki, az önmagában nagyon fontos, hiszen a közösségépítés mindennek az alapja. Ha mindenki hozzáadja, beleteszi a tudását és munkáját a szövetségbe, akkor azzal tudja fejleszteni a régiót – fogalmazott a Gyula-Békéscsaba Térségi TDM Szövetség kapcsán Ruprecht László, majd kiemelte, hogy jó kommunikációval, jól felépítve és jó programokkal sokat lehet fejlődni. Hozzátette, hogy nem érdemes "túlkommunikálni", mindig annyit kell átadni a célközönségnek, amit tudunk és esetleg azt, amit szeretnénk.

 

Határnyitás = új lehetőségek?

Az előadót a magyar-román határnyitás kapcsán arról kérdeztük, hogy a román turistákra érdemes-e, lehet-e építkezni a közeljövőben. Ruprecht László kifejtette, hogy mivel a románok fizetőképesek és jó vendégek, így érdemes a földrajzi fekvést kiaknázni Békés vármegyében.

– A románok szeretik a magyar konyhát, de az igényes réteg nyitott az európai konyhára is. Érdemes felmérni az igényeket, és ahhoz mérten a legjobbat adni, nem megelégedve azzal, ami pont megfelel az elvárásoknak. Itt nagyon sok olyan lehetőség van a környéken, amit a gasztronómiával ki lehet majd aknázni – fejtette ki az elnök.

"Ha már gasztronómia", az előadás végén a Nádor étterem megvendégelte a tagokat, akik Knyihár-féle házikolbásszal töltött házi kiflit ehettek, vacsorára pedig sült csülök szeleteket szolgáltak fel, melyhez a hús a Békési Húsmanufaktúrából érkezett. Köretként metélőhagymás gratin burgonya, valamint marinált lilahagyma és Szilvi Szilva dinnyesavanyúsága került terítékre.

 

Galéria

 

További programok »

FEL