György István: Bárhol is érhető el hatásos, biztonságos vakcina, meg kell venni

2021. január 19. 13:33 | D. Nagy Bence

Szerdán újabb Pfizer-vakcinák érkeznek az országba, ezúttal kevesebb adag.

– Az oltási csoportok folyamatosan dolgoznak, felkészültünk a tömeges oltásokra. Ennek csak a vakcina mennyisége szab határt – ismertetette György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Mint mondta, jelenleg kevés vakcina van az országban, miután közel 130 ezren oltatták már be magukat. Az államtitkár bejelentette, hogy a következő, Pfizer gyártmányú, 35 685 darabos vakcinaszállítmány szerdán érkezik Magyarországra.

– A szerdai szállítmányt követően legközelebb csak a jövő hét folyamán érkeznek újabb vakcinák, lassabban halad az oltakozás, mint szeretnénk. Az oltási munkacsoport támogatja a kormány azon széndékát, hogy bárhol is érhető el hatásos, megbízható vakcina a vilában, azt meg kell vennünk – emelte ki az államtitkár. György István hangsúlyozta, hogy a vakcina mennyiségétől függően több oltási tervet is kialakítottak: egy nagyobb szállítmány érkezése esetén akár egy tömeges oltási hétvégét is megszerveznek a mihamarabbi, széles körű védettség elősegítése kapcsán.

Az eddig beoltott közeül 130 ezer emberből 120 ezren egészségügyi vagy egészségügyben dolgozó személy volt. 90 idősotthonban zajlik oltási kampány jelenleg, összesen további 80 ezer, idősotthonban lakó oltását kell még megszervezni.

– Az oltakozási sorrend harmadik körében a hatvan év felettiek, illetve nyugdíjasok következnek. Először a 89 év felettieket oltják be, a háziorvosok minden információt megkapnak a náluk jelentkező érintettekkel kapcsolatosan – tájékoztatott az államitkár. Mint mondta, a kritikus állapotú idősek kerülnek sorra először. A nagyobb praxisokhoz szükség esetén külön oltócsapatokat is küldenek. 

A hatvan év felettieket újabb csoportok követik, a rend- és honvédelmi dolgozók körében már elindult az igényfelmérés. Az oltási sorrendben haladva az oltópontok is sokasokdnak: 151 járóbeteg szakellátót és több mint 400 háziorvosi rendelőt vonak be. Szükség esetén a szavazóköri helyiségekben is oltópontok alakulhatnak. György István kiemelte, hogy minden célcsoport értesülni fog a rá vonatkozó tudnivalókról.

 

Többféle vakcina is működik

– Az egészségügyi dolgozók az oltássak nemcsak magukat védték meg, de a betegeket is – mondott köszönetet Müller Cecília országos tisztifőorvos mindazoknak, akik eddig már beoltatták magukat. A tisztifőorvos a friss napi adatok ismertetése után ismét felhívta az idősebb korosztály figyelmét a hiteles forrásból való tájékozódásra.

– Többféle engedélyezett vakcina van a világban, mindegyik megfelelően működik. A hazánkban elérhető vakcinák mRNS alapúak, míg például az AstraZeneca által gyártottak – amelyek engedélyezés előtt állnak – vektor alapúak, vagyis avakcinával beviszik az információt, ami ellen a szervezet antigént termel – ismertette a tisztifőorvos. Mint mondta, minden olyan vakcina jó, amely ezt a hatást váltja ki.

Itthon

Mezőberényben a Petőfi utcai gömbakácokat kivágták, gömbkőriseket ültetnek

Siklósi István, Mezőberény polgármestere még múlt év novemberében tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán lévő japán gömbakácok helyett gömbkőrisek ültetését tervezik. A napokban már arról számolt be, hogy a gömbakácok kivágása befejeződött, kezdődhet az ültetés, amelyhez segítőket várnak.
2021. március 2. 19:00
FEL