Győrffy Balázs: Dinamikusan fejlődik a magyar mezőgazdaság

Az elmúlt években az unió három legdinamikusabban fejlődő mezőgazdaságának egyike a magyar volt – hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke a gyomaendrődi agrárfórumon. Győrffy Balázs arról is beszélt, a kamara célja továbbra is az, hogy a közös agrárpolitika forrásait legalább olyan sikeresen hívják le a gazdák a jövőben is, mint az elmúlt években.

– Reális esélyét látom annak, hogy április közepére, végére a támogatások 100 százalékát kifizeti az államkincstár – többek között erről is beszélt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke azon a gyomaendrődi agrárfórumon, amelyet a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége rendezett.

Az eseményen arról volt szó, hogy az elmúlt évben a hazai mezőgazdaság termelése – többek között a támogatások lehívásának köszönhetően – jelentősen megnövekedett.

– A GDP-hez a mezőgazdasági kibocsátás az elmúlt két évben, éves szinten meghaladta a 2600 milliárd forintot. Ezek mind-mind nagyon szép eredmények. Békés megyében különösen jellemző és hangsúlyos a mezőgazdaság. Még hangsúlyosabb, mint országos szinten – emelte ki Dankó Béla, országgyűlési képviselő.

A rendezvényen a kamara országos elnöke nem csupán a hazai agrárium helyzetéről, hanem az érdekképviseleti szerv gazdáknak nyújtott szolgáltatásiról is beszélt.

– Amit eddig nyújtottunk, azt mindenképpen szeretnénk továbbvinni. A falugazdászok az elmúlt néhány évben mintegy ezer milliárd forint támogatási forráshoz segítették hozzá a gazdálkodókat. Ez meg is látszik az eredményekben, hiszen ha az elmúlt hét évet megnézzük, akkor elmondhatjuk, hogy egy nagyon szép fejlődésen ment keresztül a magyar mezőgazdaság – emelte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Győrffy Balázs hozzátette: ezért lehet az, hogy az elmúlt években az unió három legdinamikusabban fejlődő mezőgazdaságának egyike a magyar volt. Kiemelte: ez a fejlődés a foglalkoztatásban is meglátszik, hiszen 70 ezerrel több ember dolgozik ma a magyar mezőgazdaságban, mint 2010-ben.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,