Gyopáros Alpár: A Modern Városok Program legnagyobb nyertese Békéscsaba

2021. június 24. 16:47 | D. Nagy Bence

Csütörtökön zajlott a „SMART közvilágítás kialakítása Békéscsabán” projektzáró rendezvénye.

A SMART GRID rendszer fő célja, hogy az önkormányzat villamosenergia-beszerzésre fordított kiadásai a lehető legnagyobb mértékben csökkenjenek és mérséklődjön a széndioxid-kibocsátás, valamint növekedjen a zöldenergia felhasználása, elősegítve ezzel a környezet védelmét.

– Bátran kijelenthetjük, hogy a Modern Városok Program (MVP) egyik, ha nem a legnagyobb nyertese – nemcsak a kifizetett támogatási összegek, hanem a megvalósított projektek tekintetében is – Békéscsaba – fogalmazott beszédében Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hozzátette, hogy országos szinten 270 fejlesztés valósult már meg az MVP által biztosított 2000 milliárd forintos keretösszegből. A megyeszékhely a 478 milliárd forintos MVP-s támogatást teljes egészében lehívta.

Az energiaszuverenitás fontosságáról a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár beszélt.

– Magyarország hagyományosan egy energiahordozókban szegény ország, emiatt számunkra az energiaszuverenitás kérdése jóléti, gazdasági és egyben nemzetbiztonsági kérdés is. Emellett nemcsak az energiaszuverenitás elérése a cél, de a teremett környezet megóvása is – emelte ki Steiner Attila.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő egy diasor bemutatása alatt foglalta össze a térséget érintő legfontosabb fejlesztéseket.

– Közel 400 milliád forintból elkészült az M44-es gyorsforgalmi út és a milliárdos fejlesztések sora nem ért veget. Kiemelten fontos a Fürjesi elkerülő megépülése is nemcsak a csabaiaknak, de a Dél-békésieknek és az agglomerációban élőknek is – mondta el a képviselő.

Békéscsaba polgármestere a SMART GRID rendszer és az energiafogyasztás összefüggéseit emelte ki.

– Nemcsak az önkormányzat, de az egész város jól élt azzal a lehetőséggel, amelyet egy kivételes időszak nyújtott a megyeszékhely számára – fogalmazott Szarvas Péter. Hangsúlyozta, hogy a SMART GRID projektben eddig felszerelt LED lámpatestek az energiafogyasztásban 45 százalékos megatakarítást hoztak. A városvezető kiemelte: a város csak az alkonykapcsolós rendszer kialakításával évente 96 millió forintot takarít meg.

További programok »

Modern városok program

Út- és járdafejlesztés Békéscsabán

A Modern Városok Program támogatásával eddig soha nem látott mértékben fejlődik Békéscsaba úthálózata, megvalósul számos belterületi, szilárd burkolattal nem rendelkező utca útépítése, valamint az elavult aszfaltburkolatú utcákban a burkolat felújítása, cseréjére is. A fejlesztésről Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel beszélgettünk.
14:00
FEL