„Gyógyító” matraccal csapták be Békéscsabán az időseket

2020. február 6. 13:06 | behir

Több százezer forintot csalt ki idősektől a Csongrád megyei banda.

A Békéscsabai Járási Ügyészség 10 rendbeli kisebb kárt okozó bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat négy Csongrád megyei – egy 32 éves jánoshalmi, egy 31 éves sándorfalvi, egy 40 éves csólyospálosi és egy 37 éves algyői – férfival szemben, akik az idős, beteg emberek hiszékenységét kihasználva több százezer forintot csaltak ki tőlük – derül ki a Békés Megyei Főügyészség közleményéből.

A négy férfi előre megállapodtak abban, hogy elkövetik átverik az időseket. A 31 éves sándorfalvi és a 40 éves csólyospálosi férfi 2016. augusztus 30-án egy „közérzetjavító” egyesületet alapított, amelynek jogi képviselője szeptember 30-án be is nyújtotta a bírósághoz az egyesület nyilvántartásba vétele iránti kérelmet. Közben egyikőjük Békéscsabán, a Mednyánszky utcában kibérelt egy helyiséget az egyesületnek, egy másik elkövető pedig egy üzlethelyiséget bérelt ki a Békéscsaba, Luther utcában és ott gyógynövény szaküzletet nyitott; az üzlet árukészlete nagyon szegényes volt, többnyire csupán egy lézerterápiás készüléket és egy pulzáló matracot lehetett kapni.

A négy férfi 2016. szeptember 20-a és november 25-e között a még nyilvántartásba nem vett egyesület nevében úgynevezett egészségügyi felméréseket szerveztek a Békéscsaba, Mednyánszky utcában. A felmérésekre olyan időseket hívtak telefonon, akik korukból fakadóan nem igen tudták felismerni, hogy átverés részesei. A gyanúsítottak azt mondták nekik, hogy ingyenes egészségügyi felmérésen vehetnek részt az egyesület szervezésében, amelyek főként a szív- és érrendszeri megbetegedésekre irányulnak.

Ezeket a felméréseket a Mednyánszky utcában – a telefonon előre egyeztetett időpontokban – végezték a szervezők: fehér köpenyben fogadták a meghívottakat, azt a látszatot keltve, mintha egészségügyi dolgozók lennének, holott egyiküknek sincs egészségügyi képzettsége vagy képesítése. A vizsgálat során a sértettek mellkasára helyeztek egy internetről rendelhető szív-stresszmérő készüléket, illetve az ujjukra egy véroxigén mérőt tettek. A vizsgálat eredményét a szervezők minden esetben úgy magyarázták, hogy az rendkívül rossz lett, ezért a sértettek állapotának a javítására a gyógynövény szaküzletben kapható lézeres karórát, esetleg azon túl egy pulzáló matracot is ajánlottak.

A lézeres készüléket ott a helyszínen bemutatták nekik, és azért, hogy kipróbálják az órát, a kezükre tették 15 percre. Ezt követően ismét elvégezték a sértettek vizsgálatát, majd közölték velük, hogy már sokkal jobbak az eredményeik. Végül kaptak egy kedvezményre jogosító kupont, amelyet a Luther utcai gyógynövény szaküzletben lehetett beváltani. A szervezők egyúttal át is kísérték a sértetteket az üzletbe, ahol a lézeres karórát 500 ezer forintért, a pulzáló matracot pedig 400 ezer forintért kínálták azzal, hogy a kuponnal az óráért „csupán” 250 ezer forintot, míg a matracért 200 ezer forintot kell fizetniük. Ténylegesen a karóra kiskereskedelmi ára 50 ezer forint, míg a pulzáló matrac ára 170 ezer forint volt.

A banda 10 időst vert át, 3,5 millió forint kárt okozva.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottakat beismerésük esetén felfüggesztett börtönbüntetésre, tagadásuk esetén végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, valamint a sértettek által bejelentett polgári jogi igényeknek adjon helyt és kötelezze a vádlottakat az okozott kár megtérítésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

További programok »

FEL