Jogosítványt ígért, de átverte ügyfeleit a 22 éves férfi

2022. augusztus 31. 06:23 | behir.hu

A Békési Járási Ügyészség 3 rendbeli, kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 19 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat egy többszörösen büntetett előéletű, 22 éves budapesti férfi ellen, aki államilag támogatott jogosítvány-szerzés ígéretével csapott be országszerte 22 sértettet.

A Békés Megyei Főügyészség közleménye szerint a fiatal férfi 2021 januárjában egy országosan ismert, budapesti székhelyű, szállítmányozással és raktározással foglalkozó cég nevében az egyik közösségi oldalon posztolt hirdetéseket, melyben államilag támogatott jogosítvány megszerzésének lehetőségét kínálta. Egy online képzés révén B, C, C+E, D kategóriás jogosítványt, illetve GKI (gépjárművezetői képesítési igazolvány) kártyát ígért. Később kiderült, hogy a hirdetésekben emlegetett céggel semmilyen kapcsolatban nem állt.

A férfi a hirdetésben azt állította, hogy az online, elméleti képzés mellett a C, C+E, D kategóriás forgalmi vezetés a budapesti cég saját járműveivel, illetve oktatóival történt volna, és még azt is ígérte, hogy szükség esetén a jelentkezők orvosi vizsgálatát a gazdasági társaság saját üzemorvosa végzi. Mindezért cserébe a jelentkezőknek egyszeri, közel 30 ezer forintos regisztárciós díjat kellett megfizetnie kategóriánként, amely az online elméleti tanfolyam tanulói felületét, a Nemzeti Közlekedési Hatóság tanulói engedélyét, a területileg illetékes okmányirodai képzési ügyintézést, valamint az oktató cég által készített tanulói szerződést, képzési kartont tartalmazta volna.

A terhelt a regisztrációs díjat az édesanyja bankszámlájára kérte utalni, ezután elérhetetlenné vált a sértettek számára. Az ügyészség szerint a vádlottnak soha nem állt szándékában a képzések megszervezése, lebonyolítása, arra lehetősége sem volt, így a terhelt jogtalan haszonszerzési céllal országszerte 22 sértettet károsított meg, köztük két békési férfit is, egyenként 30-90 ezer forint kárt okozva számukra. A fiatal férfi egyébként összesen közel 750 ezer forintot zsebelt be, a kár egy esetben sem térült meg.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhére rótt bűncselekmények elkövetését beismerő terheltet tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és kötelezze őt a polgári jogi igényt bejelentő sértettek részére okozott kár megtérítésére. Tekintettel arra, hogy két sértett polgári jogi igényt nem jelentett be a nyomozás során, azaz nem kérték káruk megtérítését, ezért ezen összeg – összesen 90 ezer forint – erejéig az ügyészség vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.

További programok »

FEL