Gyermekek gyúrtak kolbászt a II. Kolbászvigalom első napján Békésen – galériával

2021. október 8. 19:18 | Hidvégi Dávid

Második alkalommal rendezik meg Békésen a Kolbászvigalmat a helyi sportcsarnokban. Pénteken délelőtt 20 gyermekcsapat gyúrta a kolbászt!

Békésen jelentős hagyományai vannak a kolbászkészítésnek, ráadásul rengeteg helyi vesz részt a békéscsabai kolbászfesztiválon évről évre. Az önkormányzat ezt látva hívta életre a Kolbászvigalmat. A program ötletgazdája és egyik főszervezője a település egyik alpolgármestere.

– Nem akarunk  világra szóló dolgokat csinálni. A város vezetése célként tűzte ki még két évvel ezelőtt, hogy minden rendezvényét minimum megyei szintre emelje. Ez két hónappal ezelőtt látszódott a Madzagfalvi Napokon, majd a Békés-tarhosi Zenei Napokon is. A második Kolbászvigalomhoz hozzátettünk egy napot, mert eddig egy napos volt – fogalmazott Polgár Zoltán.

Szinte teljesen megtelt a békési sportcsarnok a II. Kolbászvigalom első napján. A gyerekek lelkesen gyúrtak kolbászt és készítettek ételeket szüleik és pedagógusaik segítségével. A békési Reményhír Intézményből heten érkeztek, két tanító és öt diák.

– Célunk volt a kolbászgyúrás mellett a hagyományos eszközöknek a bemutatása, amit a standunknál lehet látni. A hagyományos hús darálógéptől kezdve, a vájdlingtól a hagyományos szalmaperzselőig mindent megpróbáltunk megjeleníteni. Ezzel egy kicsit felkeltjük a gyerekek érdeklődését – mondta a Reményhír Intézmény egyik tanítója, Dihenné Hoffman Tünde.

A kolbászgyúrás egyben verseny is volt. A zsűri tagjai minden részletre odafigyeltek az értékelés során. A kolbászt mindenki más módszerrel készítette. A megmérettetésben 20 csapat vett részt.

– Kezdve ott, hogy milyen a gyerkőcök ruházata és megjelenése, valamint a higiénia, ami nagyon fontos. Fontos a nyerskolbász színe és formája, sültkolbásznak pedig az íze és az, hogy egyáltalán hogyan néz ki. Amire kimondottan nagy figyelmet fordítunk az a gyerkőcök aktivitása, hiszen többek között csapatépítés, közösségépítés is célja ennek a rendezvénynek is – mondta az egyik zsűri tag, Molnár Máté.

A szervezők a kolbászgyúrás mellett arcfestéssel, lufihajtogatással és trambulinnal várták a gyerekeket pénteken délelőtt. A program szombaton a felnőtt csapatok kolbászkészítő versenyével és koncertekkel folytatódik.

 

Galéria

További programok »

FEL