Gyanúsan olcsó külföldi tejtermékek a boltokban

2018. január 24. 17:58 | Papp Ádám Sándor

Ismét megjelentek a gyanúsan olcsó külföldi származású tartós tejek a hazai boltok polcain. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke úgy fogalmazott, hogy ilyen olcsó termékek sokszor áfa-csalásra, vagy megkérdőjelezhető minőségre utalnak.

A békéscsabai piacon közvetlenül a kistermelőktől is vásárolhatnak tejet és tejtermékeket az emberek. Az itt vásárlók azt mondták, hogy általában nagy mennyiségben használják főzéshez, sütéshez a tejtermékeket.

- Általában a süteményekhez, leveshez vagy csak simán innivalónak vesszük a tejet - fogalmazott az egyik vásárló.

Volt olyan fogyasztó is aki hangsúlyozta, hogy mindig a hazai termelői tejet keresi, legyen bármilyen olcsó is a külföldi tej.

-Természetesen a hazai termelőktől származó termékeket vásárolom. Legjobban a tehéntejet szeretem - ecsetelte Kesiár Jánosné.

Vidéki Andrásné már évek óta árulja a termelői tehéntejet. Az árus elárulta, hogy őt nem kötelezi semmilyen áfa, ezért nála nem lesz sem áremelkedés, sem csökkenés. Hozzátette: inkább az idősebbek vásárolnak házitejet, azonban összességében a lakosság a magyar termékeket választja.

-Embere válogatja. Az idősebbek gyakrabban megnézi, hogy mennyiért veszik, viszont azt nem biztos, hogy megnézik, hogy az magyar termék. De az emberek többsége  ragaszkodik a magyar termékekhez - emelte ki a tejárus.

Literenként 99 forintos, irreálisan alacsony áron forgalmaz egy hazai nagykereskedő cég Németországban gyártott, de kínai felirattal ellátott UHT-tejet – mondta Mélykuti Tibor. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az ilyen olcsó termékek sokszor áfa-csalásra, vagy megkérdőjelezhető minőségre utalnak. Az árak letörésével károkat okoznak a hazai tejszektornak és a fogyasztókat is becsapják, ezért a terméktanács sürgeti, hogy az UHT és ESL tejekre is 5 százalékos áfa lépjen életbe a 18 százalékos jelenlegi kulcs helyett.

-Jelentős pozitívumot adna a fogyasztóknak is, tehát körül-belül 12 százalékkal lehetne csökkenteni a termékek árát. Én úgy gondolom, hogy ez egy pozitív döntés lenne a fogyasztóknak is, illetve a tejágazatnak is - hangsúlyozta Mélykuti Tibor.

Az elnök hozzátette: szeretnék kitisztítani a piacot úgy, mint 2016-ban. Ez azt jelentené, hogy a boltok polcain 83 százalékban a hazai előállítású dobozos tejek lennének megtalálhatóak.

 

 

 

További programok »

Gazdaság

FEL