Gulyás Gergely: Négy területen elfogadtuk az Európai Bizottság álláspontját

2022. július 7. 13:07 | Mikóczy Erika

A kormány tárgyalt a magyar gazdaság és a költségvetés helyzetéről. Megállapította, hogy minden pillanatnyi nehézség ellenére, ami a piacokon és a forint árfolyamában is látható, a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten stabilak és erősek – kezdte a kormányinfót csütörtökön Gulyás Gergely.

 
Az árfolyamot az energiaár, ma elsősorban a gázár mozgatja

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a május adatok szerint az ipari termelés mértéke 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A teljes foglalkoztatottsághoz közeli szint továbbra is biztosított, mintegy 4,7 millióan dolgoznak jelenleg Magyarországon, a költségvetési bevételek pedig jelentősen nőnek. Hozzátette: mindazokat a lépéseket, amelyek a növekvő kiadások miatt szükségesek a költségvetés stabilizálásához, ezeket megtették. A kormány elkötelezett amellett, hogy a költségvetési hiánycélt 2022-ben és 2023-ban is tartsa.

– Az árfolyamot az energiaár, ma elsősorban a gázár mozgatja, ezért gyengül az euró a dollárhoz képest, ezzel pedig együtt jár a forint gyengülése is. Az egésznek a kiváltó oka a háború, és az erre adott európai válaszok, az emiatt bevezetett szankciók, a háborús infláció. Ennek az a következménye továbbá, hogy Amerika nem gyengül, Kína és Ázsia erősödik, Európa pedig a saját maga által bevezetett szankciók hatásaitól szenved – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A miniszter úgy látja, hogy az európai gazdaságot elérte az infláció. Kiemelte, hogy az infláció tekintetében Magyarország valamennyivel jobban áll, mint térség országai, az árfolyam tekintetében pedig valamivel rosszabbul.

 

Előrehaladtak a helyreállítási alapról folyó tárgyalások

 

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy a legutóbbi kormányülés óta az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról folyó tárgyalások előrehaladtak. Múlt héten írásban is kiküldték a további javaslatokat a bizottságnak, azt követően, hogy nyilvánvalóvá tették, melyek azok a területek, amelyeken a megegyezés érdekében előrehaladást várnak.

– Négy fontos területen elfogadtuk a bizottság álláspontját. Elfogadtuk, hogy Magyarország nem csupán az uniós, hanem a nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát. Elfogadtuk, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak. Elfogadtuk továbbá, hogy a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően, a társadalmi konzultációra időt kell biztosítani, és a kormány azt is vállalta, hogy a speciális, rendkívüli gyors jogalkotási lehetőségek arányát csökkenti. Elfogadtuk a bizottságnak azt a javaslatát is, hogy a Magyarországra érkező uniós források jelentős részét arra kell fordítani, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjük el – sorolta Gulyás Gergely.

 

Vizsgálják az energiafüggetlenség lehetőségeit

 

A miniszter közöltek, hogy Magyarország mindemellett azt is megvizsgálja, miként lehetne minél nagyobb energiafüggetlenséget elérni, hogy ne legyünk ennyire kitéve az energiaimportnak. Megjegyezte, hogy a Mátrai Hőerőmű öt erőművéből jelenleg kettő működik, igyekeznek gondoskodni a többi beindításáról is. Tervben van, három gázturbinás erőmű építése, kezdeményezik Paks1 üzemidő-hosszabbítását, növelik a hazai gázkitermelést 1,5 milliárd köbméterről legalább 2 milliárd köbméterre (a mai árak mellett már megéri kitermelni például a makói palagázt is). Továbbá a ma rendelkezésre álló naperőmű-kapacitást is a duplájára szeretnék növelni.

– Célunk az, hogy a költségvetés továbbra is kiegyensúlyozott legyen, célunk továbbá, hogy – az Európai Bizottság javaslatainak az elfogadása után – a lehető leghamarabb megállapodjunk. Magyarország készen áll a tárgyalások lezárására, de mindeközben sajnos azt is látjuk, hogy a baloldali képviselők az európai baloldalnál azért lobbiznak, hogy megakadályozzák a megállapodást, pedig ezzel nem a kormánynak, hanem az országnak ártanak; megakadályozzák, hogy Magyarország a megállapodást megkösse és megkaphassa azokat a forrásokat, amelyek a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók béremeléséhez szükségesek, és amelyeket a bizottság is elfogadott – fogalmazott Gulyás Gergely.

 

Megerősítik a határvédelmet

 

A kormány a tegnapi ülésen tárgyalt az illegális migrációról is. A helyzet a déli határon folyamatosan negatív irányba változik. Míg a tavalyi év első felében (január 1-től június 6-ig) 47 000 határsértőt fogtak el, az idei év első felében, ugyanebben az időszakban 110 ezer embert kellett feltartóztatni. Az embercsempészek száma is duplájára nőtt.

– Míg a déli határnál növekvő migrációs nyomásnak vagyunk kitéve, keleti határaink mentén, a szomszédos országban háború zajlik, ezért mozgósításra van szükség. A kormány határvadász egységek felállításáról döntött. A Belügyminisztérium határvadászokat vesz fel, első körben 2200 főt. A határvédelmet a rendőrökkel együttműködve ők fogják ellátni. A rendőrségen belül egy speciális alakulat jön létre erre a célra, az ehhez szükséges forrásokat a honvédelmi alapból biztosítjuk – közölte a miniszter.

További programok »

FEL