Gulyás Gergely: A külföldön dolgozó orvosok közül is többen hazatérhetnek

2020. október 8. 15:15 | behir

A kormány tegnapi ülésén hosszasan tárgyaltak a vírushelyzetről, annak egészségügyi és gazdasági viszonyáról – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: Magyarország a második hullám alatt is a jobban védekező országok közé tartozik, a megbetegedések tekintetében pedig a közép-európai helyzet átlagát hozza. Ahhoz, hogy ezek az adatok ne romoljanak, mindenkit arra kérnek, hogy a meghozott szabályokat tartsa be.

Kiemelte, hogy az egészségügy ellátáshoz szükséges berendezések, felszerelések rendelkezésre állnak. Az országban az orvosokon és az egészségügyi dolgozókon van a legnagyobb nyomás, ezért is tartotta fontosnak a kormány ebben a szektorban a béremelést. Ilyen mértékű béremelés még nem volt az egészségügyben. Örülnek, hogy a Magyar Orvosi Kamarával sikerült megegyezniük, és üdvözlik azt is, hogy a béremelésben az ellenzéki pártok is a kormány oldalára álltak és egyhangúlag fogadták el a módosítást.

​Úgy vélik, ha már világos lesz a törvény minden részlete, akkor a külföldön dolgozó orvosok közül is többen hazatérnek majd. Gulyás Gergely kiemelte, hogy 2022-től egy kezdő orvos fizetése 619 ezer forint lesz, egy 16–20 éves gyakorlati idővel rendelkező orvos 1,3 millió forintot kaphat, míg több mint 41 év orvoslás után 2,1 millió forint lehet a fizetés. 2023 januárjától 687 ezer forintra emelkedik a kezdő orvosok – jelenleg 255 ezer forintos – bére, 16–20 év orvosi pálya után közel másfél millió forint lesz a fizetés, míg több mint 41 év gyakorlati idő esetén 2,3 millió forint az illetmény.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a háziorvosok esetében is jogszabály készül, a részletszabályok már kidolgozás alatt vannak. Ennek lényege, hogy a bértáblának megfelelő fizetést kapjanak a háziorvosok is. Hozzátette: a magánpraxisokat nem tiltják meg, csak azt szeretnék elérni, hogy egy orvos egyszerre ne három helyen rendeljen, miközben emellett 8 órát még kórházban is teljesít. Az orvosok a kórház engedélyével fenntarthatnak magánpraxist is.

A nemzeti konzultáció végleges eredményei kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az emberek 83 százaléka a maszkvielés fontosságát tartotta a legfontosabbnak. A távolságtartás betartásának fontosságát is közel 80 százalékban támogatták a válaszadók.

​Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány döntése értelmében a kaszinóknak is be kell zárniuk este 11 órakor. A jogszabály valószínűleg már a jövő héten életbe lép. 

Forrás: hirado.hu

Itthon

Ismét jelentősen lehűl az idő a jövő héten

Ismét jelentősen, egy nap alatt mintegy 10 fokos lehűlés várható a jövő héten. A hét nagy részén borús, esős idő lesz jellemző, nem csak eső, néhol havazás is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
18:14
FEL