Gulyás Gergely: 25 százalékos gázcsökkentést írnak elő az állami szerveknél

2022. szeptember 8. 11:13 | Mikóczy Erika

Maratoni ülést tartott szerdán a kormány, a legfontosabb döntéseket a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette.

 
18 fokra lehet majd felfűteni a munkahelyeket az állami szerveknél, állami tulajdonú gazdasági társaságoknál

 

– A kormány a tegnapi ülésén értékelte a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet. Egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás, az energiaárak emelkedéséből adódóan pedig gazdasági válsághelyzet alakult ki. Ebből egyértelműen látszik, hogy a szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az árak az egekbe szöktek, Oroszország extraprofitra tett szert, és energiaválság alakult ki, amelynek a legfőbb összetevője a gázhelyzet. E tekintetben ellátási problémák vannak – szerencsére ez Magyarországot nem érinti – és egekbe szökött a gázár is, 10-15-ször többe kerül, mint másfél éve  – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta, hogy éppen ezért csökkenteni kell gázfogyasztást. A kormány tegnap döntött arról, hogy a takarékoskodást saját magán kezdi. A kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével, 25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak. A következő kormányülésre minden miniszternek javaslatot kell tennie, illetve meg kell hoznia az ehhez szükséges intézkedéseket.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy az állami intézmények tekintetében télen a tervek szerint 18 fokra lehet majd felfűteni a munkahelyeket. Az, hogy az iskolákban is 18 fokra kell-e levinni a hőmérsékletet, még nincs eldöntve. Ugyankcsak kérdésre a miniszter elmondta azt is: ésszerűnek tartaná, ha az őszi szünet elmaradna, és helyette inkább a téli szünet lenne hosszabb,

 

Ma minden magyar háztartásnak havonta több mint 150 ezer forintot ad a kormány a rezsicsökkentéssel

 

Gulyás Gergely kiemelte, hogy az energiaárak tekintetében, a lakossági szférában a legnagyobb támogatási program ma egész Európában Magyarországon van.

– Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy – a tőzsdei mozgásokat is figyelembe véve – ha ma kellene kifizetni az átlagfogyasztásig, a rezsicsökkentési határig az áram- és a gázszámlát, akkor az havonta minden magyar háztartásnak 180 ezer forintba kerülne, ehhez képest, jelenleg mintegy 25 ezer forintért kapják ezt meg – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy a rezsicsökkentés révén ma minden magyar háztartásnak havonta több mint 150 ezer forintot ad a kormány.

Mint mondta, azon vannak, hogy ezt fenn is tudják tartani. Azokról a területekről, ahol extraprofit keletkezik, adók formájában forrást vonnak el, amit a rezsicsökkentésre fordítanak.

 

Tűzifa- és barnaszénprogramot hirdetnek

 

Gulyás Gergely kiemelte: a jelenlegi helyzetben arra kérnek mindenkit, hogy az ésszerűség határain belül takarékoskodjon a gázzal és az árammal. A gáz kiváltásának megsegítésére tűzifa- és barnaszénprogramot hirdetnek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy tűzifát nem csak a Tüzépeknél lehet venni, hanem jövő héttől az erdőgazdaságoktól közvetlenül is. Jövő szerdáig közzéteszik, hogy pontosan hol lehet fát vásárolni, és a fára hatósági árat állapítanak meg. Az erdőgazdaságokban 10-10 köbméter fát tudnak majd adni az állami erdőgazdaságok minden vásárlónak. 

Szénprogramot is indítanak: állami elővásárlási jogot írtak elő a szénre. Úgy látják, hogy a kitermelés 50 ezer tonnáról akár 280 ezer tonnára is emelhető elsősorban külszíni fejtéssel, az ehhez szükséges lépéseket megteszik.

 

A vállalati szektort is igyekeszik támogatni a kormány

 

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a vállalati szektorban is komoly nehézségeket látnak. Az energia-intenzív kis- és közepes vállalkozások támogatására külön programot dolgoz ki a kormány.

Hozzátette, hogy a nehézségek a munkahelyeket sodorhatják veszélybe, éppen ezért munkahely-védelmi programra van szükség, hogy ne essenek ki termelők az egyes termelési folyamatokból, és ne legyen tömeges munkanélküliség. A kormány olyan programot fog kidolgozni, hogy az energiaigényes ágazatok is folytatni tudják a munkát.

 

Távhő-szolgáltatás

 

– Szeretném megerősíteni, hogy minden ezzel kapcsolatos téves hír ellenére a távhőárak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni. A kormányülésen döntés született arról, hogy minden távhővel fűtött lakást mérőórával lássunk el – szögezte le Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy az ehhez szükséges összeget az ipari szereplők fizetik majd.

Egy évben mintegy 30 ezer lakást tudnak mérőórával ellátni, tehát ez egy 4-5 éves program lesz.

 

Uniós pénzek – bíznak a források biztosításában

 

Az uniós pénzeket illetően a miniszter arról beszélt: egyetértenek az Európai Bizottsággal abban, hogy az uniós pénzek átlátható elköltése közös érdek. Varga Judit Brüsszelben tárgyal, valamint Navracsics Tibor is uniós biztosokkal folytat tárgyalásokat.

– Bízunk, hogy hozzájut Magyarország a minket megillető forrásokhoz. Kérem a baloldalt, hogy fejezze be ország hátráltatását e tekintetben – fogalmazott Gulyás Gergely.

 

Új állampapír-stratégia

 

A miniszter beszélt arról, hogy új állampapír-stratégiát dolgoztak ki, egyes állampapírok hozamát megemelik, illetve új állampapírt is kibocsátanak, amelynek az induló kamata eléri a 11 százalékot. Ez lesz most a legkedvezőbb a piacon.

További programok »

Itthon

FEL