Gulyás: 1,2 millió magyar munkahelyét védték meg az intézkedésekkel

2020. június 18. 10:40 | Varga Diána

A csütörtöki Kormányinfón a szerda éjfélkor életbe lépő módosításokról is szó volt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy 98 nap után ért véget a rendkívüli jogrend. A védekezést sikeresnek nevezte, köszönhetően annak, hogy időben, már a járvány hazai megjelenése előtt hoztak döntéseket; a rendkívüli jogrend pedig megengedte, hogy azonnal cselekedjenek. A tárcavezető köszönetet mondott az operatív törzs munkatársainak, az egészségügyben, szociális szférában dolgozóknak, rendőröknek, katonáknak, tanároknak, hivatalnokoknak. Hangsúlyozta, hogy a védekezés azért lehetett sikeres, mert létrejött a nemzeti egység, a járványügyi védekezést pedig az ellenzék támogatása nélkül is véghez vitték.  

A miniszter rámutatott, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével életbe lépett az egészségügyi válsághelyzet, melyet – habár az év végéig él – a kormány háromhavonta felülvizsgálja azt. A védekezés második fázisában csak az indokolt védelmi intézkedések maradnak életben; az operatív törzs folytatja munkáját, a kórházakban maradnak a jelenleg is életben lévő szabályok; szintén marad a maszkhasználat, amely védelmet jelenthet az időseknek. Ugyanakkor eltörlik a vásárlási korlátozást; a zenés, táncos rendezvényeket pedig meg lehet tartani, 500 fő részvételéig. A határok átjárhatóságát – az Európai Bizottság javaslatára – az Európai Unió tagállamai közt biztosítani kell mihamarabb; Szerbiával Magyarország már korábban megegyezett. A menekültügyi kérelmek beadása a szomszédos országok magyar nagykövetségein lehetséges. Gulyás a statisztikákra hivatkozva arról beszélt, hogy a határzár miatt a migráció márciusban és áprilisban megállt, májusban aggasztóbbak voltak az adatok, de remélik, hogy ez a tendencia nem folytatódik.

A tárcavezető szerint abban az esetben, ha mindenki betartja az intézkedéseket, továbbra is csökken a fertőzöttek száma. A virológusok szerint arra kell számítani, hogy szeptember-októberben lehetséges egy második hullám megjelenése, ugyanakkor azzal számolnak, hogy az aktív fertőzöttek száma a következő hetekben csökken.

A munkaerőpiacra, a gazdaság idei teljesítményére komoly hatásokkal volt a járvány, eltérőek a kalkulációk a gazdasági teljesítményre, ami miatt bizonytalanabb az idei és a jövő évi költségvetés. A kormány azzal a három százalékos recesszióval számol, amellyel a Pénzügyminisztérium kalkulált. Gulyás Gergely rámutatott: 1,2 millió  magyar munkavállaló munkahelyének megvédéséhez járult hozzá a kormány a különböző támogatásokkal.

Zárásul a miniszter részvétét nyilvánította ki Kárpáti György és Benedek Tibor vízilabdázók halálával kapcsolatban.

További programok »

FEL