Glokális sarok: Zöld város

2022. április 30. 14:57 | behir

Milyen hatással van gyorsan változó világunk Békéscsabára és csabaiként tudjuk-e ezeket a változásokat befolyásolni? A rovat a nagyvilágból érkező impulzusok által alakított és arra reflektáló helyi ügyeinket vizsgálja az ökológiai fenntarthatóság szemüvegén keresztül.

A fenntartható város egyszerre zöld és okos is. A levegőminőség javítása és a természeti erőforrások védelme érdekében az ilyen város környezetbarát gyakorlatokat használ, természet-közeli területeket hoz létre, mindezek érdekében felhasználja a legújabb technológiákat. Ezek a gyakorlatok a város lakóinak egészségesebb környezetet, a város számára pedig alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményeznek. A fenntartható városok egyre fontosabbá válnak a globális éghajlatváltozás megfordítására irányuló törekvésekben.

 A folyamatosan megújuló városoknak át kell alakítaniuk infrastruktúrájukat – például annak érdekében, hogy a város könnyen bejárható legyen gyalog, kerékpárral vagy környezetbarát tömegközlekedési eszközökkel. A város energiaellátása, vízgazdálkodása és közlekedése korszerűsíthető az alacsonyabb kibocsátások és a jobb levegőminőség elérése érdekében.

A fenntartható város a várostervezés és -gazdálkodás révén tudja javítani környezeti hatását. A parkokkal és zöldterületekkel, napenergiával működő épületekkel, tető- és esőkertekkel, továbbá több gyalogossal és kerékpárossal, mint autóval rendelkező város nem egy futurisztikus álom. Az intelligens városok aktívan haladnak a zöldebb városi ökoszisztémák és a jobb környezetgazdálkodás felé.

A tiszta vagy zöld technológia az egészséges életmódot is támogatja. Az újrahasznosítás, a megújuló erőforrások alkalmazása, kiegészülve a városi érzékelőkkel és mobil routerekkel, számos fenntartható városi infrastruktúra és zöld beruházás alapja. Békéscsaba okos eszközeivel és megújuló energiáival, az elmúlt években, megtette az első lépéseit a fenntartható és klímasemleges várossá válás útján. Tovább kell haladni ezen az úton. Ha megkönnyítjük az autó nélküli közlekedést, elektromos töltőállomásokat létesítünk, biztosítjuk a hozzáférést a közjavakhoz és zöldterületekhez, megőrizzük és hasznosítjuk vizeinket, ösztönözzük a helyi gazdálkodást és a zöld építészeti megoldásokat, akkor igazi zöld várossá alakulhatunk.

A város kiemelt felelősséggel tartozik lakosaiért. Ezért a várostervezést is úgy kell megvalósítani, hogy elősegítse az ott élők életminőségének javulását. A helyi hozzájárulás és részvétel ebben a folyamatban fontos lépés a városi fenntarthatóság javítása felé.

Jane Jacobs (1916–2006) amerikai városkutató és újságíró mondta: „A városok csak akkor képesek mindenki számára nyújtani valamit, ha létrehozásukban is mindenki részt vesz”.

Szokjuk meg, hogy a város a miénk, alakítsuk együtt Békéscsabát zöld várossá.

Dr. Duray Balázs

További programok »

FEL