Glokális sarok – Újévi fogadalmak

2022. január 8. 14:22 | behir.hu

Milyen hatással van gyorsan változó világunk Békéscsabára és csabaiként tudjuk-e ezeket a változásokat befolyásolni? A rovat a nagyvilágból érkező impulzusok által alakított és arra reflektáló helyi ügyeinket vizsgálja az ökológiai fenntarthatóság szemüvegén keresztül.

Egészségesebben fogok enni, többet fogok mozogni, aludni, főzni, kevesebbet tévézek, gyakrabban járok orvoshoz. Sorolhatnánk azokat az esküket, amiket egy dátum miatt teszünk. Január 1., és minden meg fog változni.

Közben gondoljunk arra is, hogy Csabán éves szinten még mindig több mint 300 kiló szemetet állítunk elő, autóinkból évi 37000, lakásainkból 51000 tonna CO2‐t pöfögünk a levegőbe, összesen 4,5 t szénnel terhelve a levegőt.

Mi lenne, ha az újévi fogadalmaink mellé, legalább egy olyan kötelmet is kitalálnánk, ami nem magunkról szól, hanem a környezetünkről. Mondjuk: heti egy kiló ételmaradékot komposztálok. Esetleg havi egy nagybevásárlással csökkentem a fogyasztásom. Egyszer egy héten otthon hagyom az autóm. Ha minden csabai megtenné, 15%-kal csökkentenénk a szeméthegyünket, 10%-kal a csabai műanyagszemetet, és 10%-kal kevesebb károsanyag kerülne a levegőbe. A mosógép, hűtőszekrény, klímaberendezés vagy a lámpa kilowattóránként 0,43 kilogramm szén-dioxid kibocsátással jár. Fogadjuk meg, hogy kevesebbet használjuk 2022-ben.

Amikor már nem csak az élelmiszert, de az energiafogyasztásunkat is csökkentettük, akkor folytathatjuk nyugodtan azokkal a fogadalmakkal, amelyekkel szénnyelőket és élőhelyeket hozunk létre. Tavasszal ültetek 3 fát. Akár gyümölcsfát a kertünkben, akár hársfát az utcára vagy egy közösséghez csatlakozva, akik segítenek helyet keresni. Mert hely mindig van. Csak szándék és cselekvés kell hozzá. 2021-ben a csabaiak ebben nagyon jók voltak. Több száz fát ültettünk közösen a sajátunkon kívül, közel kétezer közterületi csemetét locsoltunk a nagy szárazságban, és létrejött 10 hektár erdő közösségi erővel, adományokból. Ezek a zöldfelületek és lombkoronák a következő 60-70 évben több száz kiló szenet meg fognak kötni, hűtik nyáron a levegőt és élőhelyeket fognak biztosítani növényeknek, állatoknak egyaránt.

Fogadjuk meg, hogy minden döntésünket a hosszú távú környezetökológiai előnyök vezéreljék. Ne fogyasszunk és romboljunk meggondolatlanul. Ha mindenki megfogadja ezeket – még ha március végére alábbhagy is az elszántság, mint a januárban zsúfolt, majd tavaszra kiüresedő edzőtermekben –, akkor is elmondhatjuk, hogy tettünk valamit a környezetünkért. Felelősen gondolkodtunk és gondoskodtunk nem csak magunkról, hanem lakókörnyezetünkről is.

Mi így gondolkodunk globálisan és fogadkozunk lokálisan.

Dr. Duray Balázs

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL