Glokális sarok: Hagyd a leveleket!

2021. november 6. 16:14 | behir.hu

Milyen hatással van gyorsan változó világunk Békéscsabára és csabaiként tudjuk-e ezeket a változásokat befolyásolni? A rovat a nagyvilágból érkező impulzusok által alakított és arra reflektáló helyi ügyeinket vizsgálja az ökológiai fenntarthatóság szemüvegén keresztül.

Az emlősök, madarak, halak, kétéltűek és hüllők populációinak mérete riasztóan, átlagosan 68%-kal csökkent 1970 óta. A Föld több mint 2 millió fajának fele rovar, annak fele folyamatosan csökken, egyharmaduk pedig veszélyeztetett, kihalásuk üteme nyolcszorosa az emlősökének, madarakénak és a hüllőkének. Ha így haladunk, a rovarok egy évszázadon belül eltűnhetnek.

Az őszi kertrendezés kényszeres fűnyírása, gereblyézése, lombfúvózása és a biomassza bezsákolása a lepkék, csigák, pókok és tucatnyi ízeltlábú túléléséhez elengedhetetlen talajtakarótól való indokolatlan megszabadulás. A levélhulladékban tojásként, hernyóként, bábként vagy kifejlődött állapotban áttelelő rovarok és puhatestűek, pókok, csigák, férgek, bogarak, százlábúak, atkák ugyanakkor a mókusok, teknősök, madarak és kétéltűek táplálékai is.

Könnyű belátni, hogy a levelek mennyire fontosak a természetes ökoszisztéma fenntartásában. Az egyik legértékesebb dolog, amit a beporzók és más gerinctelenek érdekében tehetünk, hogy biztosítjuk számukra a szükséges téli takarást az őszi levelek és az elhalt növényi anyagok formájában.

A Föld talajtakarójának egyharmada leromlott állapotú, 2050-re ez meghaladhatja a 90%-t. A talajon hagyott levelek nem csak élőhelyek, de értékes szervesanyagként, egészséges talajt építenek. A lehullott levelek ugyanolyan gyomelnyomó és nedvességmegtartó tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az aprított famulcs.

Korábbi aggodalmunk, hogy a hó vagy az eső miatt mattá vált őszi levelek negatív hatással lesznek az évelő növényekre, alaptalan. A valóságban a vastag lombréteg védi a frissen ültetett évelőket a csípős hidegben. A leggyengébbek kivételével minden növény gond nélkül áttöri tavasszal az avartakarót.

65,5 millió ével ezelőtt következett be a Föld történetének sorrendben az ötödik, legismertebb kihalási hulláma, amit a tudósok kréta–tercier kihalási eseménynek neveznek, és ami a fajok mintegy felével, többek között a dinoszauruszokkal is végzett. A rovarok kihalása lehet a következő kihalási esemény, amely most már minket, embereket közvetlenül is érint, és amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

Hasznosítsuk mi is a csabai fák leveleit. Ha tehetjük, hagyjuk meg parkjainkban. Ha mégis összegyűjtjük, komposztáljuk és használjuk fel tavasszal újra, ugyanott.

Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan!

Dr. Duray Balázs

További programok »

FEL