Glokális sarok – Zöld beruházás

2021. október 17. 11:00 | behir

Milyen hatással van gyorsan változó világunk Békéscsabára és csabaiként tudjuk-e ezeket a változásokat befolyásolni? A rovat a nagyvilágból érkező impulzusok által alakított és arra reflektáló helyi ügyeinket vizsgálja az ökológiai fenntarthatóság szemüvegén keresztül.

A városfejlesztés során gyakori kérdés, hogyan tudunk a környezetével harmonikus műtárgyakat létrehozni. Útépítéssel kielégíthető-e a lakosság szükséglete, hogy közben a környezet minősége se károsodjon. A fenntarthatósági szemléletű döntéshozó és tervező erre adott válasza: a zöld beruházás.

A legtöbb zöld beruházás a meglévő infrastruktúra utólagos átalakításához és új infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges. A hagyományos beruházások nem fenntarthatóak, lehetővé kell tenni a zöld alternatívák felé történő elmozdulást. Igazi zöld beruházás a zöld infrastruktúra-fejlesztés, ami segítve a gazdasági növekedését, egyben javítja a környezetet, óvja a természeti erőforrásokat és csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A zöld infrastruktúra jelentheti a megújuló és alacsony széndioxid-kibocsátású erőműveket, közlekedést, valamint az energiahatékony és az éghajlatváltozással szemben ellenálló épületeket is.

Csabán dübörög az utcafejlesztés. Nemcsak a belvárosban, de a város zöld övezeteiben is. A hagyományos utcafejlesztések eredményeként a lehulló csapadékmennyiség több mint fele csatornákban távozik el. Önmagában egy új út megépítése nem zöld beruházás. Akkor válik azzá, ha közben a környezetállapot és az emberek életminősége is javul.

Igazi zöld beruházás ilyen esetben a „zöld utcák” kialakítása, amelyek a hatékony csapadékvíz-gazdálkodás érdekében vízáteresztő burkolatot kapnak, csapadékvíz-gyűjtő zöldterületek, esőkertek, füvesített árkok létesülnek, továbbá az élővilág megőrzése érdekében a telek természetes növénytakarójának megőrzésével, új fák ültetésével az árnyékhatás és az esztétikum javul. A sűrű gyökérzetű növények megszűrik a szennyeződéseket, a sótűrő növények téli csúszásmentesítéskor hasznosak. A zöld utcák nemcsak a város fő közlekedési útvonalait mentesítik, de a gyalogosokat is csábító, a hagyományos városképbe illeszkedő, a lakosok életminőségét is javító nyitott terek lehetnek.

Békéscsaba belterületi közútjainak csak a fele aszfaltozott. Nem kellene a másik felét már zöld szemléletben létrehozni? Utcák esetében az igazi zöld beruházás több, mint az aszfaltozás. Csökkenti a városi hősziget hatásait, szén-nyelő, tisztítja a levegőt és élőhely is. A „zöld utcák” a lehulló csapadékvizet, mint természeti erőforrást használják fel újra, nem pedig szennyvízként távozik el a csatornákban. Stop CO2! Stop csatorna! Legyenek Csabán zöld utcák!

Mi így gondolkodunk globálisan és fejlesztünk lokálisan.

Dr. Duray Balázs

További programok »

FEL