Glokális sarok: Vízönrendelkezés

2021. február 28. 16:14 | behir

Milyen hatással van gyorsan változó világunk Békéscsabára és csabaiként tudjuk-e ezeket a változásokat befolyásolni? A rovat a nagyvilágból érkező impulzusok által alakított és arra reflektáló helyi ügyeinket vizsgálja az ökológiai fenntarthatóság szemüvegén keresztül.

Most hideg van és esik az eső. A hidrológiai helyzetre való tekintettel a Fekete-Körösön I. fokú készültség van érvényben a Kettős-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán. Jelenleg 11 vízügyi igazgatóság területén, 61 szakaszon van belvízvédelmi készültség.

Ilyenkor nemcsak mi, lakosok, de vagyontárgyak, épületek, ingatlanok, üzemek, kulturális örökségünk, természeti értékeink is veszélybe kerülnek. Csökkenteni kell az elöntés veszélyét, meg kell óvni értékeinket, vagy ellenállóbbá tehetjük épített és természeti környezetünket.

A hatóságok a töltések emelésével, erősítésével, az árhullám oldaltározóban, vésztározóban való kivezetésével biztosítják az árvizek biztonságos, kártétel nélküli levonulását, miközben a belvizeket szivattyúkkal átemelt csatornákon keresztül vezetik le.

A csabai határban gazdálkodó földművesek is segíthetnek az árvízi kockázat csökkentésében. A művelési mód helyes megválasztásával az árvizeknek való kitettség csökkenthető. Az ártéri, hullámtéri területhasználatok ökológiai és természetvédelmi szempontok szerinti módosítása, a növényzet átalakítása és fenntartása hatékony védekezés lehet az árvizek ellen.

Pár hónap múlva beköszönt az aszály és a forróság. Hiányozni fog ez a vízmennyiség. A megoldást tudjuk, pofonegyszerű: tartsuk meg a vizet. Raktározzuk el. Békéscsabának vízönrendelkezővé kell válnia. Zöldfolyosókkal és vízrendszerekkel tudja hosszú távon biztosítani az életet adó vizet.

A klímamodellek szerint az évszázad közepére már 20-25-tel fog növekedni a forró napok száma. Hőségriadók várhatók, az extrém terhelést már nem bíró életek hunyhatnak ki. Egyre sürgetőbbé válik a túlélési technikák kidolgozása. A gazda megtartja a téli csapadékot, hogy terményét és jószágát táplálni tudja. A városok kék infrastruktúrákat építenek, amelyekkel a lehulló csapadékot tartják vissza. Azonban nemcsak a városban, de a vadon élő állatinknak is menedékre, táplálékra és vízre lesz szükségük.

Az okos és előrelátó kertvárosi hordókba, tartályokba gyűjti ilyenkor az esővizet. Tudja, hogy nagy szükség lesz rá nyáron. Ő így gondolkodik globálisan és cselekszik lokálisan.

Duray Balázs

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL