Glokális sarok – Szemléletváltás és önismeret

2022. január 26. 15:05 | behir

Egyre gyakrabban halljuk zöld szervezetektől és politikusoktól, hogy „szemléletet kellene váltani” és hogy „a fiatalokkal kell kezdeni”. Mit értünk ez alatt? Nekünk felnőtteknek nincs dolgunk? Mi már nem tanulhatunk és változtathatjuk meg életmódunkat? Fontosabb a társadalmi, mint a környezeti igazságosság? Csabaiként tudjuk-e ezeket a változásokat befolyásolni?

Az angliai Nemzeti Felnőttképzési Intézet szerint „nincs elég idő arra, hogy a fiatalabb generációk érésére várjunk a környezetvédelmi intézkedések meghozatalával”, és „a felnőtteknek meg kell változniuk, ha a gyermekek környezeti nevelésének hitelességét akarjuk elérni”.

Ha a felnőtteket azonnali fenntarthatósági cselekvésre akarjuk ösztönözni, ki kell őket mozdítani a megszokott gondolkodásmódjukból és világképüket át kell alakítani annak érdekében, hogy átfogóbbak, differenciáltabbak, nyitottabbak, emocionálisabbak és reflektívebbek legyenek. Valódibb, életszerűbb és igazabb hiedelmek a cselekvéseket hitelesebben vezérlik.

Fel kell ismerni a világegyetem, a bolygó, a természeti környezet, az emberi közösség és a személyes világ összefüggéseit. Önismeretünket kell fejlesszük. Nem csak társadalmi-politikai, hanem ökológiai és globális dimenzióban is.

A felnőttek világképének tömeges átalakításában, a természetet kizsákmányoló életmódunk megváltoztatásához szükséges globális fenntarthatóság felé való elmozdulásban az állampolgárok cselekvéseit és kritikai szemléletét ösztönző radikális környezeti felnőttoktatás kulcsszerepet játszhat. Az ökológiai dimenzió túl sokáig hiányzott a tanulásból és az oktatásból. Elszakadtunk attól a ténytől, hogy a Földtől függ a saját túlélésünk. A fenntarthatósági és a környezeti felnőttoktatás képes lehet ezt a hiányosságot orvosolni.

A felnőttképzési szervezeteknek új pedagógiai megközelítéseket kell kidolgozniuk a felnőtt tanulók részvételének és tudatosságának növelése érdekében. Közösségi lényként, mindannyiunknak ki kell alakítanunk az alkalmazkodó képességünket, ellenálló képességünket, valamint hatékony és gyakorlatias napi rutinjainkat.

Valójában mindenkinek, akit a társadalmi és/vagy a gazdasági igazságosság kérdése foglalkoztat, ki kell terjesztenie gondolkodását és gyakorlatát a környezetre is. A környezettel kapcsolatos attitűdjeink és világnézeteink kötődnek a jelenlegi rendszerünkhöz, amely állandósítja azt az igazságtalanságot, amelynek véget akarunk vetni. Ha makacsul folytatjuk ezt a szétválasztást, az igazságosságra irányuló erőfeszítéseink hosszú távon kudarcot vallanak. A felelősségteljes viselkedés alapja az egyéni felelősségvállalás.

Mi így gondolkodunk globálisan és tanulunk lokálisan.

Dr. Duray Balázs

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Itthon

FEL