Kulináris kalandozásra hívták a gyerekeket a könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napok részeként mutatta be gasztronómiai témájú könyvsorozatát Kalas Györgyi Békéscsabán. Az interaktív esemény során az író az ételek világába kalauzolta a gyerekeket, akik minden feladatból aktívan kivették a részüket.

Ez a hét az Országos Könyvtári Napok jegyében telik, ezért a Békés Megyei Könyvtár számos programmal készül az arra látogatók számára. Egy ilyen rendezvényen ismerhették meg a gyerekek a különböző gasztrokultúrák világát Kalas Györgyi vezetésével.

A könyvtárban azért tartották fontosnak ezt a programot, mert ezáltal is igyeznek a gyermekeket bevezetni a könyvek és az olvasás világába, bízva abban, hogy később talán többen is visszatérő látogatói lesznek a bibliotékának.

– Tavaly első akalommal kísérleteztünk neves, kifejezetten gyermekíró meghívásával, akkor Gévai Csillát invitáltuk, idén pedig Kalas Györgyi érkezett. Akkor nagyon élvezték a gyerekek a programot. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a gyermekkönyvtári foglalkozások mellett a fiatalok találkozzanak az írókkal, szerzőkkel, ezért mindenféleképp támogatjuk, hogy ha lehetőség van rá, akkor nekik is szervezzünk programot – fogalmazott Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. Hozzátette, örömmel látta, hogy az írónő aktivizálta a gyerekeket, akik pozitívan, lelkesedéssel fogadták a foglalkozást.

Forrás: Kalas Györgyi

Kalas Györgyi elmondta: nagyon jól esett a könyvtár megkeresése, hiszen számára az a fontos, hogy minél több gyerekhez ejuttathassa a könyv értékeit és nem utolsó sorban az olvás szeretetét.

Az esemény sokkal inkább foglalkozásként működött, hiszen amellett, hogy a gyerekek érdekes információkat tudhattak meg kedvenc ételeikről, maguk is részt vehettek egy-egy feladatban. Foghattak búzát, kóstolhattak kakaóport és megtudhatták a különböző alakú tészták háttértörténetét is.

 

Forrás: Kalas Györgyi

– Elképzeltem, milyen lenne, ha lenne egy olyan tantárgy, ami gasztronómiai ismeretek névre hallgat, majd leültem megírni egy ilyen tankönyvet. A kötet kifejezetten az alsós korosztálynak szól, rövid fejezetek vannak benne, sok történelmi, földrajzi utalással. Mindig hangsúlyozom, hogy ezek nem mese-, hanem ismeretterjesztő könyvek. Nekem is vannak gyermekeim és nem akartam képmutató lenni, úgyhogy azokat az ételeket veszem végig, amelyeket tényleg szeretnek a gyerekek – fogalmazott a szerző. Hozátette azt is: ha a kötettel egy kicsit is bevonja a kicsiket a konyha világába, és felkelti az érdeklődésüket az olvasás iránt, akkor azzal a foglalkozás már elérte célját.

Az írónő elmondta, hogy megfordult már Veszprémben, Szegeden, jövőhéten szombaton pedig Pomázon lesz hasonló foglalkozása.

 

Galéria

Fotó: Kintner Nikolett /behir.hu

További programok »

FEL