A Vízmű a Kastély utcai temetőben renovált

2023. október 2. 19:48 | Csiffáry Zsuzsanna

A 31. Csabai Garabonciás Napok részeként minden induló középiskola részt vesz a sír- és emlékmű felújítási programban. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium csoportja Ács Imre és Osán Gergely, a II. világháború áldozatainak síremlékét újították fel.

Hétfőn délután folytatódott a Csabai Garabonciás Napok egyik programeleme. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium csoportja folytatta a sír- és emlékmű felújítási tevékenységet. Ezúttal a Kastély utcai temetőben Ács Imre és Osán Gergely a II. világháború áldozatainak síremlékét újították fel és díszítették ki különböző virágokkal, kavicsokkal egyaránt. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

– Előző héten kezdtük el a renovációt. Egy egész osztállyal dolgoztunk, szépen letakarítottuk közösen a sírt, kigyomláltuk. Utána Hrabovszki Erika tanárnő megvette az alapanyagokat, majd múlt hét pénteken elültettük a virágokat, töltöttünk vizet a virágtartókba – mesélte Szaszák Nikolett, kampányfőnök.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

A megjelent diákok egy előadást tartottak a hősök életútjáról, majd bemutatásuk után Hajdú János megkoszorúzta az emlékművet. Az intézmény diákpolgármester-jelöltje hangsúlyozta: evidensnek tartja a sírhelyek rendbetételét. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

– Nagyon fontosak a gyökereink. Itt lakunk Békéscsabán. Ki kell emelni azokat, akik minket védtek életük árán is. Szerintem ennyivel tartozunk a múltnak, a múltban élőknek, akik ezt az óriási áldozatot meghozták. Ha életükben nem ismertük őket, itt és most gondozzuk az emlékművüket – fogalmazott Hajdú János.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

További programok »

Itthon

FEL