Galgóczi Ágnes: Magyarország 4,36 millió Janssen-vakcinát kötött már le

2021. március 12. 12:52 | D. Nagy Bence

A járvány terjedésének megállításában a higiénés szabályok fokozott betartása mellett az oltások felvétele segíthet.

 

– Rekordszámú emelkedés tapasztalható a megbetegedések terén, az elmúlt 24 óra során 9011 új fertőzöttet regisztráltak – kezdte beszámolóját Galgóczi Ágnes az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője a friss napi adatok ismertetése kapcsán elmondta, hogy jelenleg 8718 fő szorul kórházi kezelésre, közülük 949 személyt lélegeztetőgépen tartanak.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Magyarországon – az unió több országához hasonlóan – a brit mutáns áll a járvány harmadik hulláma mögött. A járvány terjedésének megállításában a higiénés szabályok fokozott betartása mellett az oltások felvétele segíthet.

– Hazánkban a beoltott személyek száma meghaladta az 1 millió 200 ezer főt, összesen 1 229 827-en kapták már meg az első oltásukat – tájékoztatott az osztályvezető. Mint mondta, a héten arra kérték a háziorvosokat, hogy az AstaZeneca vakcinájával folytassák a 60 év felettiek oltását. A kórházi oltópontokon továbbra is a Szputnyik V és a Pfizer vakcináival oltják a beérkezőket.

Galgócz Ágnes kiemelte, hogy a Johnson & Johnson amerikai vállalat gyártotta Janssen-vakcinát az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyezte.

– Az Egyesült Államokban már engedélyezett és március eleje óta a gyakorlatban is használt egydózisú vakcina március közepén kaphatja meg az uniós forgalmazási engedélyt. Az AstraZenecához hasonló elven működő oltóanyagból Magyarország kormánya már 4,36 millió adagot lekötött – fogalmazott az NNK osztályvezetője. Hozzátette, hogy – a többi vakcinához hasonlóan – a Janssen esetében is jelentkezhetnek enyhébb oltási tünetek, így például izomfájdalom vagy bőrpír.

 

Március 15-én sincs lazítás

– Immár négy hónapja vezették be a jelenleg is hatályos védelmi intézkedéseket, március 8-a óta pedig életbe léptek a szigorítások is. Ezek közül kiemelten fontos a minden közterületre érvényes maszkviselési kötelezettség – mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes.

Az alezredes felhívta a figyelmet, hogy bár a közösségi oldalakon több magányszemély is rendezvényt, gyülekezést szervezett március 15-re, a korlátozások kimondják, hogy mind a szervezésük, mind az azokon való részvétel tilos.

– A hosszú hétvége előtt állva sokan terveznek nagy bevásárlást. Arra kérünk mindenkit, hogy ezeket mellőzzék, hiszen kiemelten fontos a járvány közösségi terjedésének megakadályozása – hangsúlyozta Kiss Róbert.

A rendőri intézkedésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy az elmúlt huszonnégy óra során 507 személy mulasztotta el a közterülei maszkviselést, míg a kijárási tilalmat 380-an szegték meg. Az alezredes ismertette, hogy 7292 új hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg 48 677 van érvényben Magyarország területén.

További programok »

FEL