Galgóczi Ágnes: Sokat tehetnek a koronavírusból gyógyultak a betegekért

2020. december 15. 12:26 | D. Nagy Bence

Jelenleg is zajlik az influenzaszerű megbetegedések monitorozása.

– A járvány lekövetésének egyik módja a szennyvízben található koronavírus-örökítőanyag kimutatása, ezért is fontosak ezek a vizsgálatok – ismertette Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Mint mondta, jelenleg Szolnokon tapasztalható emelkedő tendencia, az adatok Békéscsabán azonban csökkenést jeleznek.

Az osztályvezető a friss napi adatok közlése után a vérplazma terápia fontosságára is emlékeztetett. 

– Sokat tehetnek a betegekért azok, akik már meggyógyultak a koronavírus-fertőzésből. A vérplazma adás feltételinek természetesen meg kell felelni. Donor az lehet, aki két hete tünetmentes, nincs karanténban, nincs krónikus betegsége, valamint 18 és 60 év közötti – emelte ki Galgóczi Ágnes. Hozzátette, hogy a jelentkezőnek ezeken a feltételeken túl még egy kétlépcsős vizsgálaton is át kell esnie, a 60 év feletti donorok esetében pedig külön vizsgálat szükségeltetik.

Az osztályvezető arról is beszámolt, hogy jelenleg is zajlik az influenzaszerű megbetegedések monitorozása. Mint mondta, a háziorvosi praxisoknál elegendő influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre.

Az elmúlt nap rendőri intézkedéseinek összegzésekor elhangzott, hogy 298 személlyel szemben történt intézkedés maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. Szintén csak az elmúlt nap alatt 50 ezer új hatósági házi karantént rendeltek el. Karanténben jelenleg több mint négyezren tartózkodnak.

FEL