Gachályi Gréta: Kizártam a negatív gondolatokat és a következő tusra figyeltem

2021. december 28. 12:43 | Kovács Dávid

Az Alföld Vívó Akadémia 15 éves versenyzője első felnőtt országos bajnokságán egyéniben és csapatban is bronzérmet nyert. A fiatal párbajtőröző rövid pihenő után már a következő év kihívásaira, a korosztályos Európa- és világbajnokságra készülhet. Mint bevallotta: hatalmas élmény volt az, hogy a riói olimpiai bajnok Szász- Kovács Emese éppen ellene vívhatta pályafutása utolsó asszóját.

– Az utolsó héten koncentrált voltam, minden edzésen próbáltam a lehető legtöbbet beleadni, rengeteget készültünk erre a versenyre, szerencsére ezt az eredmény is visszaigazolja – idézte fel az Alföld Vívó Akadémia párbajtőrözője a felnőtt országos bajnokság előtti hetet.

A 15 éves versenyző elsőként azt tűzte ki célként, hogy sikeresen szerepeljen az ob első napján megrendezett selejtezőben, majd amikor ez sikerült, akkor szombaton próbált minél tovább menetelni, és végül az elődöntőig meg sem állt a több mint száz versenyzőt felvonultató női párbajtőrözők egyéni versenyében.

– Kizártam a negatív gondolatokat, mindig csak a következő tusra figyeltem, próbáltam betartani Zsolti bácsi (Galli Zsolt, az edző – a szerk.) tanácsait – fogalmazott a friss felnőtt bajnoki bronzérmes.

 

Serleggel a kézben (Fotó: Such Tamás)

Serleggel a kézben (Fotó: Such Tamás)

 

Gachályi Gréta azonban nem állt meg itt, jött a csapatverseny, ahol próbált ugyanolyan koncentrációval odaállni minden asszóra.

– Elég erősek voltunk, nagyon összetartó kis csapat állt össze. Mindent átbeszéltünk a lányokkal, tartottuk magunkat ahhoz, hogy akkor sem adjuk fel, ha baj van, szorítottunk egymásnak minden asszónál.

Az Alföld Vívó Akadémia csapata a bronzmérkőzésen, az olimpiai bajnok, pályafutását lezáró, Szász-Kovács Emesével felálló Vasassal csatázott.

– Hatalmas élmény volt Emesével vívni. Amikor a felnőtt korosztályban először pástra léptem, akkor is éppen vele vívtam, most pedig azt hozta számára a sors, hogy ez volt az utolsó. Ő egy legenda, megtiszteltetés, hogy vele vívhattam, óriási köszönet, hogy ő itt van a vívó sportnak - fogalmazott.

Gachályi Gréta boldogan töltheti a pihenés napjait, amiből nem sok akad, hiszen jönnek az új kihívások 2022-ben. Mivel kevés időt tölt otthon, a sok verseny és az iskola mellett, ráadásul minden edzésre – így az interjúra is – Hódmezővásárhelyről érkezett édesanyjával. Mint tartja: már az is pihenés, ha otthon lehet és nem kell autóba ülni. Ami a kikapcsolódást illeti: egy kis filmnézés és az otthon nyugalma jelentheti a feltöltődést ezekben a napokban.

 

Galli Zsolt: Az már kiderült, hogy megvan az idegrendszere ehhez a sportághoz

 

– Nagyon boldogan jöttem el az ob-ról, várakozás felett teljesítettünk, nem vártam egy 15 éves hölgytől, hogy rögtön dobogóra áll – fogalmazott a versenyző edzője. Galli Zsolt hangsúlyozta, hogy Grétának nem volt könnyű dolga, utánpótlás klasszisok szerepelnek a mezőnyben, a dobogóért a kadet Európa-bajnok és vb-bronzérmes, junior Világkupa-győztes Gnám Tamarát kellett legyőznie. Mint fogalmazott: versenyzőjének nagyon kiélezett napja volt, többször is egy tussal sikerült nyerni, az már kiderült, hogy megvan az idegrendszere ehhez a sportághoz, remélhetőleg ez később is megmutatkozik.

 

Edző és tanítvány (Fotó: Such Tamás)

Edző és tanítvány (Fotó: Such Tamás)

 

Az Alföld Vívó Akadémia mestere nagy várakozásokkal tekintett a csapatverseny elé, hiszen Szabó Réka gyermekvállalás után visszatért a csapatba, Dékány Kinga életében pedig óriási változások történtek, egyetemi tanulmányai mellett nemrégiben költözött a fővárosba. A csabaiak a MAFC elleni kötelező győzelemmel nyitottak, a négy közé jutásért pedig az egyéni ezüstérmes Nagy Kingát soraiban tudó BVSC-t győzték le. Az MTK ugyan ezen a napon verhetetlen volt, de a bronzmérkőzés kárpótolta a mestert.

– Szász-Kovács Emese ellen vívhattunk pályafutása utolsó asszóiban, hatalmas érzelmek szabadultak fel, hiszen Rékával is nagyon jóban vannak. A búcsúzó olimpiai bajnok ugyan jól vívott, de a többiekkel szemben volt ellenszerünk. Grétának örökre szóló élmény volt az utolsó asszó Emese ellen, az egész terem állva tapsolt, egy pillanatra megállt az élet, megköszöntük mindazt, amit a magyar sportért, vívásért tett – fogalmazott Galli Zsolt.

 

Az iskolából sosem elég (Fotó: Such Tamás)

Az iskolából sosem elég (Fotó: Such Tamás)

 

Az edző kiemelte, hogy versenyzője sokat fejlődött, de még sok munka vár rájuk.

– Gréta nagyon okos sportoló, a fizikumát illetően kell fejlődnie, hirtelen megnőtt, fejleszteni kell a mozgáskoordinációján, az izomzata nem alkalmazkodott még ehhez. Fontos, hogy tud váltani asszó közben, okosan vív. Ha tovább fejlődik fizikailag és tovább építjük a technikai, taktikai dolgokat, akkor folyamatosan fejlődhet.

A 15 éves versenyző 2022-ben nemzetközi szintéren is leteheti a névjegyét, jelenleg 2. helyen áll a hazai ranglistán, így kiváló esélye van arra, hogy ott legyen a korosztályos Európa- és világbajnokságon. Galli Zsolt szerint a kontinensviadalon csapatban akár egy szép éremre is esély nyílhat.

 

Galéria

 

További programok »

FEL