Dr. Zacher Gábor: A jelenlegi helyzet az online függőknek

2020. április 26. 14:57 | Csiffáry Zsuzsanna

Dr. Zacher Gábor toxikológussal 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető beszélgetett a függőségekről. Szó esett arról, hogy a karantén időszakában az online függőség erős, a rendes kerékvágásba történő visszaállás nehéz lesz majd. A szabályok betartása mellett fontos a mentális egészségre is odafigyelni.

Dr. Zacher Gábor elmondta, hogy több fajta függőségről is beszélhetünk, vannak például az online függők, sorozatfüggők, alkoholfüggők, de ide sorolható még a dohányzás és a nem megfelelő táplálkozás is.

– A jelenlegi helyzet az online függőknek aranyélet. A kommunikáció most számukra a legkedvezőbben történik. Több oldalt szeretnék megemlíteni függőség terén, hiszen most a sorozatnézések is megnőttek, s így könnyebb az indokolatlan evés, amelynek következménye lehet, hogy számottevő lesz a hízás. Ki kell használni az internet adta lehetőségeket, de kérdés az, hogyha majd visszaáll rendesen a világ, akkor ezen hogyan tudnak ők változtatni – fogalmazott dr. Zacher Gábor.

 

 

Mivel a tömegsport is megszűnt egyelőre, a toxikológus biztos abban, hogy a sportfüggők találnak majd más elfoglaltságot.

– Aki a járvány előtt kábítószerhez nyúlt ugyanúgy megoldja most is, mint eddig. Másik komoly probléma, hogy az emberek nem kis százalékban elszegényednek. Sokaknak nincs felhalmozott tartalékuk, elvesztették az állásukat. De ebből a rétegből is ennek ellenére megisszák a napi alkohol adagot. Ők bajban vannak, és bajba is lesznek. Ha nem jutnak alkoholhoz, jelentkezni fog az alkoholmegvonási tünetegyüttes. Ez észrevehetően kis reszketésben, izzadásban, később zavartságban fog megnyilvánulni, és ők terhelni fogják majd az egészségügy-ellátó rendszert – fogalmazott dr. Zacher Gábor, kiemelve, hogy a mentális egészségünkre is oda kell figyelni. Fontos a megfelelő párbeszéd. 

Dr. Zacher Gábor úgy látja, hogy a magyarok nem mindig veszik komolyan a figyelmeztetéseket, bár erre szükség van.

– A szabályok betartása, a kézmosás, a távolságtartás fontos. Ha valaki olyan munkahelyen dolgozik, akkor a maszk használata is. A használt maszkot pedig össze kell gyűjteni, vagy veszélyes hulladékként dupla nejlonba kell leadni egy gyógyszertárban – tette hozzá a toxikológus.

 

További programok »

FEL