Fruitveb: Gyorsítja a felmelegedés a növények fejlődését

2023. május 23. 07:26 | behir

Kedvez a mezőgazdaságnak a mostani időjárás, a felmelegedés gyorsítja a növények fejlődését - olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfői közleményében.

Az előző hetek hűvös időjárása lassította ugyan a növekedést, az eső ugyanakkor segített, bőven jutott a mélyebb talajrétegekbe a csapadékból, helyenként a belvíz is megjelent. A felmelegedés miatt ezek napokon belül eltűnhetnek, a csapadékhajlam csökken, tartós eső nem is várható a héten - írták az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján.

Az agrometeorológiai elemzés szerint a kalászosok a virágzás, a repce a szemképződés fázisában, jó időben kapott nedvességet. A kukoricának és a napraforgónak főleg az Alföldön volt szüksége esőre. A napokban kezdődött felmelegedés segíti a további fejlődést, bár a tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodnak - tették hozzá.

Az OMSZ honlapján közzétett térképes összesítések szerint az előző hét közepéig Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és Hajdú-Bihar vármegye egyes részein esett a legkevesebbet. Az előző 30 nap során a Tiszántúl nagyobb részén, valamint kisebb területeken a Tiszától nyugatra is kevés volt az eső.

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Sok műtrágya hiányzik a földekről

A tavaly év végi szinthez képest már csökkent a műtrágyák ára, de így is sokkal kevesebb lett a földekre kijuttatott hatóanyag mennyisége. A kalászos gabonáknál most a csapadékra nem lehet panasz, kérdés, hogy a hatóanyaghiány mennyire látszik majd meg a termésen.
10:18
FEL