Főzz és segíts! – Fánkot sütött a köztársasági elnök a jótékonysági rendezvényen

2024. január 25. 17:43 | Kovács Andrea

"Főzz és segíts!" elnevezéssel második alkalommal tartott jótékonysági rendezvényt a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei szervezete. A vidéki gasztronómiát és hagyományokat bemutató farsangi eseménnyel három szociális intézmény lakóit támogatták.

A "Főzz és segíts!" elnevezésű jótékonysági rendezvénysorozatot 2023-ban indult útjára, hagyományteremtő szándékkal.

– Nagyon  fontos, hogy ezeken a rendezvényeken a résztvevők Békés vármegyei alapanyagokból olyan ételeket készítenek el, amelyek utána rászorulóknak, civil-, vagy gyerekekkel foglalkozó szervezeteknek osztanak ki, illetve a nevezési díjakból származó bevételt ajánlják fel – ismertette Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságának elnöke.

 

A CsabaParkban megtartott farsangi rendezvényen Szarvas Péter polgármester úgy fogalmazott: Mindig öröm, amikor Békéscsaba, Békés vármegye székhelyeként, házigazdája lehet egy vármegyei "seregszemlének"

– Ez a farsangi forgatag pedig nagyon jó alkalom arra, hogy a közfoglalkoztatottként dolgozók, valamint a vármegye nemzetiségei megmutassák hagyományaikat, értékeiket és azt, hogy mire a legbüszkébbek – emelte ki a városvezető. 

 A rendezvényen kilenc települési és hat nemzetiségi önkormányzat mutatta be értékeit, köztük a békéscsabai szlovák önkormányzat is. Kiszely András elnök elmondta, hogy a csabai gasztronómia két legfőbb ékességét hozták el: a látogatók a kolbászt, illetve a csabai szlovák senior klub gazdasszonyai által készített mákos és brindzás haluskát is megkóstolhatták. 

 

 

– Az eseményen a Gazdasszonyok Békés Vármegyei Gazdaköre kétezer darab szalagos farsangi fánkot készített, melyhez a magyarok kenyere programból származó lisztet használták fel – tájékoztatott Csapóné Hernádi Noémi, a szervezet elnöke.

A jótékonysági rendezvényen a fánkok elkészítésébe Novák Katalin köztársasági elnök is bekapcsolódott, aki az elkészült finomságokat a Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központ békés vármegyei intézményvezetőjének és ellátottjainak adta át.

Galéria

További programok »

FEL