Főzőverseny is színesítette a román nemzetiségi napot Kétegyházán

2023. augusztus 12. 17:54 | Vincze Attila

Román nemzetiségi napot tartottak szombaton a XV. Pogácsafesztiválon Kétegyházán. A résztvevők egy főzőversenyen is kipróbálhatták magukat, ahol hagyományos magyar és román ételeket készítettek.

A szombati főzőversenyre több határmenti település saját csapattal nevezett. Például a Medgyesegyházi Román Nemzetiségi Önkormányzat 18 fővel képviseltette magát és egy hagyományos román húsgombóclevest főztek a versenyen. A Kétegyházi Román-Magyar Egyesület egyik fele pedig hagyományos magyar lecsóval, illetve egy román pacallevessel készült, a csapat másik fele pedig román lángost sütött az alkalomra. Utóbbinak olyan nagy sikere van, hogy országosan is több rendezvényre járnak vele.

A XV. Kétegyházi Pogácsafesztivál szombati napja immár második éve román nemzetiségi nap. Mint ahogy a Kétegyházi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a behir.hu-nak elmondta, hatodik alkalommal rendezik meg az eseményt, korábban önállóan, most már a helyi önkormányzattal közösen. Borbély Erika kiemelte, hogy változatos programokkal készültek, hiszen például több magyar és román néptáncegyüttes műsorát is láthatták az érdeklődők a nap folyamán. 

Kézműves foglalkozásokkal készültünk a gyermekek számára, de vannak ugrálóvárak is, ugyanakkor egy főzőverseny kísérte a napot, amelyen két kategóriában, román és hagyományos, tűzön főtt magyar ételek kategóriájában is lehetett indulni. Ez is azt mutatja, hogy igyekszünk minden területen ápolni a hagyományainkat részletezte.

A fesztivál programja vasárnap a pogácsaszenteléssel és az eredményhirdetéssel folytatódik, emellett több könnyűzenei fellépő is színesíti majd a rendezvényt. A részletes program itt olvasható.

 

Galéria

További programok »

FEL