Kétegyházán a pörkölté volt a főszerep szombaton

2022. augusztus 13. 17:27 | Szabó Judit

Erős hagyma- és paprikaillat csapta meg a behir.hu stábjának orrát Kétegyházán, a művelődési ház előtti téren. Szombaton zajlott ugyanis a nemzetiségi főzőverseny a XIV. Pogácsafesztivál részeként.

A pogácsafesztivál alapja egy helyi legenda szerint a következő: Kétegyházán úgy telepedtek le a lakosok, hogy ki-ki elgurított egy sárpogácsát, és ahol az megállt, ott építették fel házaikat.

– Az idei már az ötödik alkalom volt, hogy a településen megrendezték a román nemzetiségi napot, amely korábban külön tematika szerint zajlott, de a szervezők összekötötték a pogácsafesztivállal. A mai nap is a polgármester asszonnyal való szoros együttműködés révén jöhetett létre – fogalmazott Borbély Erika, a Kétegyházi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Fotó: behir.hu

Az eseménysor délelőtt a babtista fúvószenekar koncertjével vette kezdetét, melyet egy interaktív, román és magyar nyelvű előadást követett. Mindeközben a művelődési házban tizenhárom kiállító alkotását tekinthették meg az érdeklődők. A kiállítás szervezője elmondta, hogy kimondottan a helyi alkotókat szerették volna megismertetni a lakosokkal. 

– Az a célom, hogy a falu lakossága ismerje meg, hogy az itt lakók, a szomszédaink, a barátaink, az ismerőseink milyen szabadidős tevékenységgel fogallkoznak. Itt a fafaragástól a modern képalkotásig mindenféle megtalálható – emelte ki Hargittainé Megyeri Valéria

Fotó: behir.hu

A nemzetiségi ételeket középpontba állító főzőversenyre idén huszonegy csapat nevezett. Az ételeket egy háromtagú zsűri díjazta. A nagyközség polgármestere kiemelte, hogy a településen nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetiségekre. 

– Két év kihagyás után rendeztük meg a tizennegyedik pogácsafesztivált. Érezhető volt, hogy a két év után mennyire szüksége volt a helyieknek egy ilyen jellegű programsorozatra. Nagyon fontos a múltunk, a hagyományunk, ezért is vannak kiállítva a helyi kézművesek termékei – emelte ki dr. Rákócziné Tripon Emese

Fotó: behir.hu

A fesztivál zászlóshajója a pogácsasütő verseny, amelyre vasárnap reggeltől várják mindazok jelentkezését, akik kész pogácsáikat szeretnék benevezni. Idén a hagyományos és a reform kategóriákban várják a pogácsákat, amelyeket szintén egy három főből álló zsűri fog elbírálni. Az idei rendezvény különegessége, hogy tizennégy év alattiak is nevezhetnek. A nap folyamán mindemellett nyolcszáz adag marhagulyás levest osztanak szét a kilátogatóknak. Hétvégét a Bikini együttes koncertje, majd egy tűzijáték zárja.

Galéria

További programok »

Kultúra

A revizorral nyit a Békéscsabai Jókai Színház

Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című szatirikus vígjátékával az energiaválság miatt elrendelt három hónapos kényszerszünet után március 31-én újra nyit a Békéscsabai Jókai Színház. Az előadás rendezője Pataki András Jászai Mari-díjas művész, a főbb szerepeket Mészáros Mihály, Kovács Edit, Bartus Gyula és Szabó Lajos alakítja. A darab zenéjét Varga Gábor jazz muzsikus szerezte, és játssza élőben a színpadon egy mobil, tologatható zongorán.
18:53
FEL