Forgalomkorlátozások a Szarvasi úton – jó ütemben halad a kerékpárút építése

2020. július 5. 19:39 | Hidvégi Dávid

Békéscsaba önkormányzata a komplex, három fejlesztési elemből álló beruházást a „Békéscsabán, a Szarvasi úton kerékpárút, az Ipari úton és a Tevan Andor utcában gyalog- és kerékpárút, közvilágítás, valamint a Szabolcs utcában kerékpárforgalmi létesítmény létesítése” című, projektben készíti el 930 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

A fejlesztések célja a kerékpáros közlekedési módot választók részarányának emelése, a térség levegőszennyezésének és zajterhelésének mérséklése, valamint a város gazdasági területei optimális megközelíthetőségének biztosítása a vállalkozások és a munkavállalók számára. A fejlesztés további célja, hogy nagyban hozzájáruljon a közlekedők biztonságának növekedéséhez is.

A Szarvasi út Kápolna utca – Csorvási út közötti szakaszán megépülő kerékpárforgalmi létesítmény kapcsolatot teremt a város lakóterületei és a Szarvasi út mentén nyugati irányban elhelyezkedő munkahelyek között. Egyidejűleg megteremti a kapcsolatot a szomszédos, a 44-es, a 47-es, a 470-es főút mentén kiépült kerékpárutakkal összekötött településekkel. A Szarvasi út a 446. sz. másodrendű főút átkelési szakasza. A projektben érintett szakaszt a 120-as vasúti fővonal felett vezetik át. A vállalkozási szerződésben foglaltak teljesítési határideje: 2020. augusztus 11.

A vasúti vágányok felett elkészült a hídszélesítés kivitelezéséhez szükséges állványzat és elvégezték az új szerkezet építését megelőző bontási munkát, valamint előkészítették a meglévő híd megbontott szélét a további helyszíni szerelési munkákra. Folyamatban van a felszerelésre kerülő acélszerkezetek gyártása, amelyet július második felében szerelnek össze a helyszínen. Elbontották hídra vezető járdákat, valamint a közvilágítási oszlopokat és a közúti korlátokat. Kicserélték a hibás útszegély szakaszokat és végzik a hídra vezető kerékpárút építési munkáit, valamint az új közvilágítási oszlopok alapjainak készítését. Szerelik a kerékpáros és közúti korlátokat, majd megkezdik az aszfaltozást is. A hídon folyó munkák idejére a felüljáró kifelé vezető két forgalmi sávja a gépjármű forgalom elől lezárásra került, de a gyalogos közlekedés a kijelölt helyen biztosított.

A munkák ütemezéséhez igazodóan további forgalomkorlátozások lesznek. A felüljáró előtt a Kápolna utcai útcsatlakozásnál áthelyezik a forgalomirányító jelzőlámpa tartóoszlopát, ezért módosul az úton kiépített forgalomterelés és 2020. július 10-étől várhatóan egy hétig a jelzőlámpa nem üzemel majd. A felüljáró után, ahol az új kerékárút átvezetésre kerül a Szarvasi úton, 2020. július 6-án megkezdik a forgalomterelő sziget építését és a jelzőlámpa szerelését, emiatt ott is módosítják a forgalom elterelését.

A gyakran változó korlátozások, terelések miatt ezeken a helyeken fokozott figyelmet kérnek a valamennyi közlekedőtől a balesetek elkerülése végett. Kérik az erre közlekedőket, vezessenek óvatosabban és figyelmesebben, vegyék figyelembe a kihelyezett közúti táblák utasításait.

További programok »

FEL