Fordulatos nap után Porizek áll az élen Gyulán, a HOFEKA Kupán

2018. szeptember 16. 08:51 | behir

A verseny leghosszabb napja sok fordulatot tartogatott a HOFEKA Kupa mezőnye számára. A hazai tereprali bajnokság negyedik és a Közép-Európai Zóna Bajnokság kilencedik futamának szombati versenynapja után az autósoknál a cseh Zdenek Porizek, a kamionosoknál Fazekas Károly, a side-by-side-osoknál Jobbágy Ákos, a motorosoknál pedig Pajer Csaba áll az élen.

Mint arról korábban beszámoltunk, rövid, de izgalmas prológgal indult a HOFEKA Kupa pénteken, amelyet egy hosszú, és nem kevésbé izgalmas folytatás követett szombaton.

“Szuper!” – ez volt Juraj Ulrich, a fehér Mosquitóval versenyző szlovák pilóta tömör véleménye, amikor a szombati első két szelektív után a pályákról kérdezték, és véleményét versenyzőtársai is megerősítették, pedig szinte mindenkinek volt valami kalandja szombat délelőtt.

 

Juraj Ulrich (fotó: tereprali.com)

 

Az autósoknál a cseh Zdenek Porizek-Pavel Vaculik páros átvette a vezetést Ulrichtól, Kaposi Zoltánnak viszont cseppet sem kedvezett a hazai pálya. Az első szelektív ötödik kilométerénél eltört egy stabilizátor, így nem volt más választásuk, mint kijönni a pályáról és visszatérni a szervizparkba.

 

Kaposi Zoltán (fotó: tereprali.com)

 

A side-by-side-osok élete sem volt unalmas: a pénteki kategória-éllovas Kovács Györgyék műszaki problémával küszködtek, így a Kéry Szilveszter-Bartha Barbara kettős vette át a vezetést, annak ellenére, hogy az első szakaszon majdnem leesett a kormányuk. A cél után ezért szerelniük kellett, egy percet késtek a második szelektív rajtjától, ami 1 perc büntetést jelentett, így csupán 11 másodperc volt az előnyük Jobbágy Ákosékkal szemben. Utóbbi párosnak nem volt műszaki problémája, egy forró pillanata viszont igen, amikor egy gödör megdobta és kecses szárnyalásra késztette a Can-Amet.

 

Jobbágy Ákos (fotó: tereprali.com)

 

A kamionosoknál Kovács Miklós az első szelektívet megnyerte, a másodikon azonban egy kisebb kormánymű probléma miatt meg kellett állniuk szerelni. A monstrumoknál így Fazekas Károly vezetett Merkovics Viktor előtt, Kovácsék a harmadik helyre csúsztak vissza.

 

Fazekas Károly (fotó: tereprali.com)

 

A motorosoknál sem volt szerencséje a pénteki éllovasnak: Hodola Richárdnak egy műszaki probléma miatt fel kellett adnia a versenyt. A szombati első két szelektív után Horváth “Laller” Lajos vezetett a kétkerekűeknél, mindössze 32 másodperccel Majer Viktor előtt, a harmadik helyet Pajer Csaba foglalta el.

 

Pajer Csaba (fotó: tereprali.com)

 

Délután az autósoknál Zdenek Porizek ismét mindkét szelektívet megnyerte, s ezúttal Kaposiék lettek mögötte a másodikok mindkét pályán. Juraj Ulrichnak az első szelektíven két defektje is volt, s mivel az ő kategóriájában csak egy pótkerék van, a szelektívet még befejezte, de a másodikon már nem tudott elrajtolni. Az összesítésben azonban továbbra is ő áll a második helyen Porizek mögött.

A kamionosoknál a Scaniák csatájáról szólt a délután, mindkétszer Kovács Miklósék voltak a gyorsabbak, de az összetettben csak néhány percet tudtak ledolgozni a Fazekas Károlyékkal szembeni hátrányukból. Merkovics Viktorék DAF-ján ugyan hagyott némi nyomot a pénteki futómű probléma (nyolc helyett hat gátóval mennek), de szombaton kifejezetten jó napot zárt a trió.

A side-by-side-osoknál ismét őrségváltás történt, ezúttal a Jobbágy Ákos-Krajnyák Péter páros ragadta magához a vezetést, mégpedig húsz perc feletti előnnyel. Kéry Szilveszterék és Kovács Györgyék is műszaki problémával küszködtek, előbbi a motor melegedésével, utóbbi egy újabb variátor szíj-szakadással, így mindkét egység rengeteg időt vesztett délután.

A motorosoknál a sérülése után nemrég visszatért Pajer Csaba mindkét szelektívet megnyerte Horváth “Laller” Lajos előtt, a harmadik pozícióért azonban nagy csata dúlt Majer Viktor és Klima Gábor között. A szombati nap végén az összetettben Pajer, Horváth, Majer, Klima a sorrend. A mezőny egyetlen Challenge-es autója, s egyben az egyetlen hölgy páros, Miklós Alexandra és Miklós Alexandra különösebb gond nélkül teljesítette a napot és csaknem karcmentesen hozták célba a Hyundai Terracant.

A versenyzőkre vasárnap újabb négy szelektív vár, a díjkiosztóra 16 óra 30 perckor kerül sor a Vértanúk útján kialakított szervizparkban.

 

További programok »

FEL