Jelige: friss meggyet a tányérra!

2024. május 27. 07:25 | Csiffáry Zsuzsanna

A felmérések adatai azt igazolják, hogy Magyarország ezüstérmes meggytermelő az Európai Unióban, Lengyelország mögött. A meggyszezon javában zajlik, vannak területeken ahol a korai érésűek bevégezték céljukat, ám a második hullámban érőket még lehet szüretelni. Mi is esne jobban ebben az időszakban, mint egy frissen szedett meggyből készült leves? Cikkünkben egy könnyű és mentes receptet teszünk közzé.

Gazdasági jelentések szerint a magyar meggynek minősége mellett az íze is egyedülálló. A magyar fajták színe, íze, bogyómérete, mag-hús aránya és állaga felülmúlja a külföldi versenytársakat. Nemcsak az egészségügyi szakemberek, hanem a termelők is azt javasolják, hogy a meggyet lehetőleg fogyasszuk frissen, mert így hasznosulnak legjobb hatékonysággal az élettanilag kedvező tulajdonságai. 

Tudatos döntés a természetes érési időben szüretelt hazai gyümölcsök fogyasztása, mivel a több ezer kilométerről történő szállítás, kockázatokat hordoz magában és jelentős szerepet vállal a klímaváltozásban is. Nem mellékesen a hazai termékek választásával nem csak a magyar gazdák és családok megélhetését, hanem az egész nemzetgazdaságot is támogatjuk. A hazai meggy jelentős része mintegy 50-75 százaléka export termék. A kivitelből a friss meggy 25%-ban, a meggybefőtt 70%-ban, a fagyasztott meggy pedig 5%-ban részesedik, legjelentősebb célpiacunk Németország. 

Figyelembe véve a meggy összes attribútumát és a szezont, nem lehet meggyleves nélkül maradni, hiszen a friss gyümölcs egy plusz ízfaktort ad az ételnek. Egy variációt teszünk közzé, amely a laktózérzékenyeknek kedvez a leginkább. 

Hozzávalók

- fél liter víz

- fél liter zabtej

- 2 deciliter laktózmentes görög joghurt

- egy csomag vaníliapuding

- egy csomag vaníliás cukor

- 4 kanál cukor (lehet több)

- 1 evőkanál vaníliaaroma

- kb. 1 kiló meggy

Elkészítés:

A meggyet kimagozzuk, megmossuk majd fazékba tesszük. Jöhet a cukor, a vaníliás cukor, vanília aroma. Mindezt felöntjük vízzel, és kis lángon főzzük 10-15 percig. A joghurtban elkeverjük a pudingport egy nagyobb tálban. A csomómentesre kavart habarást felöntjük a zabtejjel, adunk hozzá egy merőkanál főzőlevet, azzal is eldolgozzuk, majd belecsorgatjuk a forrásban lévő leveshez. Ez tíz perc alatt megfő, ezután lehúzzuk a tűzről, és amikor kihűl, hűtőbe rakjuk néhány órára. De aki szereti langyosan is fogyaszthatja, nem muszáj megvárni amíg kihül. 

 

Fotó: Bere Mátyás /behir.hu étel: Csiffáry Zsuzsanna

 

 

 

További programok »

Itthon

FEL