Gulyás: A kormány kész a külföldi koronavírus elleni vakcina vásárlására

2020. október 22. 13:26 | Csiffáry Zsuzsanna

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki kormányinfón számolt be a jelenlegi vírushelyzetről, illetve az egészségügy készenlétéről, a vakcina vizsgálatáról, valamint a cafatériáról. A SZÉP-kártyára jövő nyárig 800 ezer forintot lehet tenni, így a belföldi turizmust igyekszik a kormány segíteni.

A kormány ismét hosszan tárgyalt a vírushelyzetről – tájékoztatott Gulyás Gergely. Az elmúlt hét adatai alapján Európában és az Egyesült Államokban romlik a helyzet, miközben Magyarországon is folyamatosan nő a megbetegedések száma.

Itthon 1305 áldozata van a járványnak, ami egymillió főre vetítve 129 embert jelent, ez pedig jóval az uniós 357 fő körüli átlag – ecsetelte a kancelláriaminiszter. A fertőzöttek egymillió főre vetített arányát nézve 8 ország van Magyarország előtt, 13 mögötte. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az egészségügyet sikerült a járványra felkészíteni, műtéteket nem kell elhalasztani, az ágyak 47 százaléka jelenleg is üres. 

Az egészségügy felkészítése fontos lépés volt a koronavírus járványra - az ehhez szükséges tárgyi feltételek is biztosítva vannak, illetve a kormány az orvosok, ápolók felé is kifejezte megbecsülését. A miniszter elmondta azt is, hogy november elsejétől 20 százalékkal nő az ápolók bére, amelyet később 30 százalékos emelés is követ. Gulyás Gergely azt hangsúlyozta, hogy a pontos részletekről kormányrendeletben döntenek majd, a Magyar Orvosi Kamarával tárgyalnak és szerinte ezeket a kérdéseket megnyugtatóan lehet majd rendezni.  

A járványnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina – szögezte le a tárcavezető, megjegyezve, hogy Oroszországban és Kínában előrehaladottabbak a vakcina-kísérletek. Innen vizsgáltatja a kormány szakértők bevonásával az ellenanyagot. Ha jók az eredmények és valódi védettséget ad az oltóanyag, a kormány kész belőle vásárolni - fogalmazott.

Gulyás Gergely mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát influenza ellen. 1,3 millió vakcina áll rendelkezésre, de ennek elfogyása esetén tudják pótolni a készleteket.

Egy új kormányrendelet szerint a SZÉP-kártya szabályokat meghosszabbítják 2021. június 30-ig. Ennek értelmében továbbra is megemelt összeget lehet adni és költeni szálláshelyekre, vendéglátásra, szabadidőre, ami évi 800 ezer forint juttatást jelent.

FEL