Kormányinfó: Március elsejéig maradnak a jelenlegi szabályok

2021. január 28. 12:17 | Vincze Attila

Bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz vezethet – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A tájékoztatón elhangzott, hogy a jelenlegi szabályok enyhítésére csak akkor van lehetőség, ha a járvány terjedése tovább csökken, illetve ha kellő számú vakcina érkezik az országba.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány csütörtöki tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült kordában tartani a járvány terjedését. Az európai szabályok sok esetben szigorúbbak, mint a magyar. Ha el akarjuk kerülni a harmadik hullámot, akkor fenn kell tartani a mostani szabályokat – fogalmazott.

A miniszter kiemelte, hogy az egészségügyre háruló teher jelenleg lényegesen kisebb, mint két-három hónapja. Gulyás Gergely elmondta, hogy a jelenlegi szabályok március 1-ig maradnak hatályban. Éppen ezért a kormány azt kéri az Országgyűléstől, hogy újabb 90 napra hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

A lazításokkal kapcsolatban a miniszter arról beszélt, hogy amennyiben a járvány terjedése tovább csökken, akkor van esély enyhítésre, a másik lehetőség pedig az, ha kellő számú vakcina érkezik hazánkba. Hangsúlyozta, hogy a kormány a lehető legtöbb vakcinát akarja beszerezni, viszont az unióból érkező oltóanyagok száma nagyon kevés.

Gulyás Gergely elmondta, hogy Izraelben sikerült a lakosság közel 50 százalékát beoltani, míg az uniós országokban csupán 2 százalékos az átoltottság. - Más vakcinákra is szükség van, hogy a 70 százalékos arányt sikerüljön elérni - tette hozzá a miniszter. Szólt arról is, hogy két hónap alatt engedélyezték a Sputnik V orosz vakcinát, illetve a németek is érdeklődnek az orosz vakcina iránt.

Február végéig összesen 300 ezer ember számára elegendő orosz oltóanyag érkezhet, ha betartják a szerződést – tájékoztatott a miniszter. A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát engedélyeznek ideiglenesen, amivel egymillió embert már beoltottak. Értelemszerűen az alkalmazás előtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenőrizni fogja a vakcinát - tette hozzá Gulyás Gergely. Kiemelte: a kínai Sinopharm terméke is megbízható, mivel már 15 millió embert beoltottak vele.

A vendéglátóhelyek nehéz helyzetével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének felgyorsításáért. Eddig 27 milliárd forintot fizettek ki. Először a vendéglátóhelyeket nyitják majd ki, ha lazítás lesz. Ehhez azonban vakcina kell - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy a közfoglalkoztatotti bérek is emelkednek majd.

45 milliárd forintot kapnak a falusi kisboltok a legújabb kormányzati döntés értelmében – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Erre leginkább azért volt szükség, hogy a közszolgáltatások elérhetőek legyenek a falvakban. A támogatás célja, hogy olyan közösségi terek jöjjenek létre, ahol több szolgáltatás elérésére legyen lehetőség. A pályázati rendszert a Magyar Falu Program keretében hirdetik meg.

További programok »

FEL