Folyamatos a defibrillátorok felülvizsgálata Békéscsabán

2021. június 26. 07:27 | Vincze Attila

Folyamatos a város által üzemeltetett defibrillátorok felülvizsgálata Békéscsabán. A megyeszékhely önkormányzata 2016 óta összesen 9 darab életmentő eszközt telepített a város közterületeire, valamint a forgalmasabb közösségi helyekre.

Ha figyelmesek vagyunk, akkor korzózás közben észrevehetjük, hogy a Szent István téren az egyik társasház kapujánál is megtalálható egy a békéscsabai önkormányzat által üzemeltetett defibrillátorok közül, amelyek baj esetén a város forgalmas közterein, illetve közösségi helyein tesznek jószolgálatot. Évente mintegy 25 ezer ember veszti életét Magyarországon hirtelen szívhalál következtében, ezért fontos, hogy minél több helyen elérhetőek legyenek az újraélesztéshez szükséges eszközök. Ahhoz azonban, hogy minden körülmények között megfelelően működjenek ezek az életmentő készülékek, folyamatos karbantartásra van szükség.

– Az eszközök üzemeltetése úgy néz ki, hogy havonta a munkatársaim végig ellenőrzik a készülékeket, hogy rendben vannak-e, illetve a jogszabályrendelkezések alapján pedig évente egy alkalommal szervizelésre van szükség, ahol az elemek, valamint az elektródák cseréjére kerül sor – fogalmazott dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője. 

Egy-egy életmentő eszköz szervizelése néhány napot vesz igénybe, a készülékeket a karbantartás után pedig azonnal visszaszállítják az eredeti helyükre.

Néhány éve egy mobiltelefonos alkalmazás is segíti a járókelőket, Defibrillator Békéscsaba néven, hogy megtalálják a hozzájuk legközelebb eső nyilvános defibrillátort. Az applikáció szükség esetén a város összes újraélesztő készülékéhez képes odanavigálni a felhasználót.

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
16:54
FEL