Közterületen hagyott, rendszám nélküli járművek ellen lépnek fel Békéscsabán

2022. január 29. 09:37 | Papp Ádám Sándor

A békéscsabai önkormányzat több éve felhívja a gépjármű-tulajdonosok figyelmét, hogy a közterületen parkoló, hatósági jelzés nélküli autókat a rendőrség, a közterület-felügyelet és a közútkezelő eltávolíthatja, majd hat hónap tárolás után értékesítheti. 2021-ben a megyeszékhelyen öt ilyen személygépjárművet tartottak számon, 2022 januárjára már csupán kettőt.

Békéscsabán, többek között a Lencsési út 140. szám alatti ingatlan előtt, több éve állt már egy rossz állapotban lévő, lelakott és elhagyatott, zöld színű személygépjármű. A békéscsabai közgyűlésen novemberben volt terítéken a téma, ahol Fülöp Csaba adott tájékoztatást a közterületen, rendszám nélkül hagyott autókról. A képviselő elmondta, hogy ezen járművek elfoglalják a parkolóhelyeket, megnehezítik a parkolók takarítását és esztétikai szempontból is rontják a városképet. Hozzátette: ezen autók esetében nehéz az azonosítás a személygépjármű állapota miatt, ezért az önkormányzat novemberben közleményben hívta fel a tulajdonosok figyelmét.

– Kimondja egyértelműen a jogszabály, hogy a forgalomképtelen autók, amelyek nem rendelkeznek hatósági jelzéssel, egyáltalán nem tárolhatók közterületen. Ezen autók esetében intézkedési lehetősége van a rendőrségnek, a közterület-felügyeletnek és a közútkezelőnek. Ezen szervek azonnali intézkedést tudnak foganasítani. Az önkormányzatnak jelenleg nincsen szerződött partnere a gépjárművek elszállítására és tárolására sem – mondta Fülöp Csaba.

 

A Lencsési út 140. ingatlan előtt sokáig rontotta a városképet a gépjármű. Fotó: Papp Ádám / behir.hu

A Lencsési út 140. ingatlan előtt sokáig rontotta a városképet a gépjármű. Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A tavalyi öt, hatósági jelzés nélküli jármű száma 2022 januárjára kettőre csökkent – tájékoztatott Békéscsaba jegyzője. Bacsa Vendel kiemelte: az autók elszállíttatása költséges eljárás, így az önkormányzat más megoldást talált.

– Felhívást tettünk közzé a helyi médiában, ahol megjelöltük azt, hogy milyen járművekről van szó, illetve azok hol helyezkednek el. A nyilvánosság bevonásával kíséreltük meg, hogy a tulajdonosok rendezzék ezeknek az autóknak a tárolását, amely költséghatékony volt és eredményes is egyben. A tulajdonosok a járművek döntő többségét eltávolították a helyszínekről. Amennyiben ezek a számok maradnak, azt gondolom, hogy Békéscsabán ezt a megoldást fogjuk választani a jövőben is – tájékoztatott a jegyző.

A novemberi ülésen az is elhangzott, hogy a városban több olyan jármű is parkol közterületen, amely rendelkezik rendszámmal és ismert a tulajdonos, de az autó műszaki vizsgája lejárt. A veszélyhelyzet végét követően a tervek szerint várható egy átfogó vizsgálat, amely végén a szakemberek pontos képet kapnak arról, hogy hány járművel kapcsolatban lehet intézkedést végrehajtani.

További programok »

Itthon

FEL