Először tartottak népszavazást a választással egy időben Magyarországon

2022. április 3. 20:16 | Papp Ádám Sándor

Magyarország történetében először 2022. április 3-án tartottak népszavazást és választást ugyanazon a napon. Azok többsége, akik elmentek, hogy véleményt nyilvánítsanak az országgyűlési választáson, a népszavazással kapcsolatos négy kérdésre is válaszoltak.

A 2022-es magyarországi népszavazáson a választók a gyerekek és az LMBTQ-mozgalom, különösen a transznemű mozgalom közötti kapcsolatok szabályozására vonatkozó kérdésekre adhattak választ.

– Eljöttem szavazni és a népszavazáson is részt vettem. Nekem sok gyermekem és unokám van. Szeretném, hogy a gyerekek ne éljenek egy olyan világban, ahol mások határozzák meg a szülők helyett sorsukat – mondta Mészárosné Teréz.

Békéscsaba jegyzője elmondta, hogy történelmi év 2022 Magyarország életében: korábban nem volt még arra példa, hogy egy napon tartottak volna választást és népszavazást.

– Most ez a két dolog valahogy összeért és a döntéshozó elsősorban pénzügyi, takarékossági szempontokat figyelembe véve döntött arról, hogy egy eljárásban szavazzanak az állampolgárok – fogalmazott dr. Bacsa Vendel.

A népszavazás részvételi aránya minimálisan maradt alul az országgyűlési választáson résztvevők számától. A központilag 18 óra 30 perckor közzétett adatok alapján országosan a szavazók mintegy 67 százaléka voksolt. Békés megyében a választópolgárok 63, míg Békéscsabán 69 százaléka adta le voksát.

További programok »

Békéscsaba

F. Krenus – S. Aita: A Poor Player

Július 14-én 17 órától a Gyulai Várszínház Kamaratermében várják azokat, akik érdeklődnek az angol vándorszínészek életéről, akik a 16. és 17. században bejárták Észak- és Közép-Európát. Útjuk során számos problémával kellett szembenézniük, ilyen volt például a nyelvi különbség. Azonban Dél-Európába nem jutottak el. A darab azzal a lehetőséggel játszik el, hogy mi lett volna, ha a színészek az Adriai-tenger felé veszik az irányt.
2022. július 4. 23:59
FEL