Foglalkozással folytatódik a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör kiállítása

2022. október 29. 07:31 | Csiffáry Zsuzsanna

10 év - 100 fotó - 1000 pillanat a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör életéből címmel nyílt meg pénteken délután a Jaminai közösségi Házban szervezett legújabb kiállítás. Az eseményen Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója mutatta be az 1996 őszén indult szakkör művészeti munkásságát. A kiállítás november 27-ig látható a Jaminai Közösségi Ház nyitvatartási idejében.

Pénteken délután 100 fotóból nyílt kiállítás a Jaminai Közösségi Házban. Az apropót a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör elmúlt tíz évben végzett szakmai tevékenységének bemutatása adta. A fotótárlathoz társult egy sarokkiállítás is, ahol a komádi vászonhímzés újraértelmezéseivel találkozhatnak az érdeklődők. 

A Jaminai Közösségi Ház vezetője tájékoztatott arról, hogy a látványosság mellé egy programelem is társul. 

– A következő héten a népművészet iránt érdeklődők jöhetnek intézményünkbe kézműveskedni, hiszen a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör tagjai által vezetett foglalkozáson a jaminai varázs elnevezésű formavilágot ismertetik. A programon térítésmentesen lehet részt venni, de regisztrációhoz kötött – részletezte Pető Ibolya

A Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkört 2012 óta Baráth Éva vezeti.

 –  Nagyon örülök, hogy ez a kiállításunk létrejöhetett. Az is érdekes a dologban, hogy a tagjaink nem a tanulmányokat emelték ki a tízéves tevékenységből, hanem sokkal inkább azt az élményt, ami egy-egy munkához kötődik. Úgy gondoltuk, hogy ezt az élményt kellett megfogalmaznunk a fotókban, illetve a munkáinkon – hangsúlyozta a szakkörvezető. 

A jaminai varázs elnevezésű mintavilág a csapat sajátja, amelyhez egy konkrét tájegységhez kötődő ornamentika adja a háttértudást. 

 –  A komádi vászonhímzést szerettük volna népszerűsíteni, amire a visszafogottság a jellemző, ezért volt olyan általunk meghirdetett pályázatunk, amelyre nemcsak az országból, hanem külföldről is érkeztek alkotások, amelyeket összevarrtunk és eljuttattunk Komádi városába. Ezután jutott eszünkbe, hogy megtarva a formavilágot, de egy teljesen új, sajátos mintakincset alkossunk. Így jöttek a színek, amelyet a szakma nem tolerált annyira, mondván, hogy ez már nem komádi hímzés. Arra jutottunk, hogy egy mandalaszerű, komádi hímzésből kiinduló színes kincs lesz a ránk jellemző motívumrendszer és megszületett a jaminai varázs – vezetett be a történetbe Baráth Éva. 

Jamina varázsa

A kiállításon Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy mint minden embernek van lelke, így egy alkotói csoportnak is van lelke. Megköszönte a szakkör tevékenységét, és értékes munkáját. 

Zahorán Andrásné és Kovács Zoltánné Erzsébet, a szakkör aktív alkotói egységesen megerősítették, hogy a hozzájuk leginkább a komádi hímzésvilág áll a legközelebb, amit a csoport berkein belülsajátítottak el. 

A tárlatot Hajnal Edit, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese nyitotta meg, gitáron Kisdi Endre Miklós gitárművész játszott.   

A kiállítás november 27-ig látható a Jaminai Közösségi Ház nyitvatartási idejében.

 

További programok »

Kultúra

Ingyenes képzésekkel segítik a kézművesek versenyképességének javítását

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) ingyenes online képzések indításával támogatja a kézműveseket versenyképességük javításában, az elsősorban mikro-, családi és kisvállalkozásokat tömörítő szakmai érdekképviselet legutóbb az építőipari szakmákban tette lehetővé, hogy regisztrációt követően az érdeklődők részt vehessenek a digitalizáció előnyeit ismertető tanfolyamokon.
07:19
FEL