Fidesz: Az önkormányzat egyetért a kormány betelepítési kvóta ellen tett lépéseivel

2016. január 29. 15:43 | Mikóczy Erika

Migrációs kvóta, a költségvetés első olvasata, közfoglalkoztatás és lakáskoncepció. Ezeket a témákat emelte ki a Fidesz-frakció a közgyűlés témái közül. Pénteken Hanó Miklós, dr. Ferenczi Attila és Herczeg Tamás sajtótájékoztatón értékelte a döntéseket.

Zárt ülésen döntött a Békéscsabáért és a Békéscsabai Életmű kitüntetés odaítéléséről a képviselő-testület, első körben a díjazottaknak, Martin Gábornak és Szelekovszky Lászlónak gratulált a Fidesz-frakció a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján. Ezt követően tértek rá a nyilvános ülésen született döntésekre.

Határozatban fejezte ki a város, hogy egyetért a kormány betelepítési kvóta ellen tett lépéseivel. Dr. Ferenczi Attila tanácsnok megjegyezte, hogy parázs vita alakult ki a témáról, majd hozzátette: Békéscsaba, és Magyarország közvetlenül nem érintett a migrációs krízisben, de erős az uniós törekvés arra, hogy migránsokat telepítsenek az országba. Ez ellen lép fel a kormány, Békéscsaba önkormányzata pedig most határozatban fejezte ki támogató véleményét, a kormánynak az illegális migráció és a betelepítési kvóta ellen tett lépéseit illetően.

A frakcióvezető a költségvetés első olvasata kapcsán kijelentette: új adókat nem kívánnak bevezetni, és a már meglévőket sem kívánják emelni. Emlékeztetett arra, hogy a Modern Városok Program keretében 2 milliárd forintos támogatás érkezik a kormánytól, illetve az idei évben lehívhatóvá válnak a város számára biztosított európai uniós források is.

A képviselők arra is emlékeztettek, hogy nőtt a város adóerő-képessége, a helyi vállalkozók 2015-ben több adót fizettek be, mint egy évvel korábban. Hanó Miklós azt mondta: a kormányzati támogatásból útfelújításokat valósítanak meg, a földes utak burkolata építésének terveztetésére pedig 130-150 millió forintot irányoztak elő.

Említést tettek arról is, hogy Békéscsabán tavaly 1441-en dolgoztak közmunkaprogramban. Herczeg Tamás tanácsnok elmondta, hogy komoly munkát végeztek a közfoglalkoztatottak: hulladéklerakókat számoltak fel, járdalapokat készítettek és raktak le, de a civil szervezeteknél, intézményeknél is segítettek, sok területen végeztek értékteremtő munkát.

Kiemelték továbbá az önkormányzati lakásokkal kapcsolatos változásokat is: amellett, hogy hat év után először nő az ilyen lakások lakbére, emelik a szociális rászorultság jövedelemhatárait, és egyszerűsödik a lakáscsere-eljárás.

Varga Diána

FEL