Fidesz: A költségvetést is figyelembe vettük a buszközlekedés esetében

2019. november 29. 12:52 | Kovács Dávid

Az önkormányzat jelenlegi költségvetési helyzetében nem tud közel 500 millió forintot áldozni a buszközlekedésre – fogalmazott a Fidesz frakcióvezető-helyettese a közgyűlést értékelő sajtótájékoztatón. Opauszki Zoltán ezzel indokolta azt a döntést, mely szerint a közgyűlés érvénytelennek tekintette az eljárást és kijelöléssel bízta meg a Volánbusz Zrt.-t a szolgáltatás ellátására a következő két évre.

Paláncz György elsőként gratulációját fejezte ki a Békéscsaba Kultúrájáért és Sportjáért elismerés kitüntetettjeinek. Előbbit Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és Bárka irodalmi folyóirat szerkesztősége kapja, utóbbit pedig Ilyés Ildikó korábbi sikeres atléta és Kerekes Attila korábbi, U23-as Európa-bajnokságon is résztvevő labdarúgó veheti át. A Fidesz önkormányzati képviselője kiemelte, hogy a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény 54 millió forint értékben hajthat végre fejlesztést a közeljövőben.

Az önkormányzati képviselő - aki a Békéscsabai Előre NSKE elnöke is – elmondta, hogy decemberben elindul a városi sportcsarnok felújítása.

– Ez teljes átalakítást jelent, hiszen érinti a küzdőteret, amit a sportolók használnak és érinti a lelátót, így a szurkolók is modernebb körülmények között bíztathatják kedvenceiket, de a szálláshelyek is megújulnak. A kivitelező nemcsak a küzdőtér borítását cseréli ki, de a világítórendszer és hangtechnika is megújul majd a létesítményben – fogalmazott Paláncz György.

 

(Fotó: Máthé Csongor)

(Fotó: Máthé Csongor)

 

Opauszki Zoltán a Szabolcs utcai fakivágásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kerékpárút építése fontos a közlekedésbiztonság szempontjából, de meg kell találni a megfelelő egyensúlyt és nagy figyelmet kell fordítani a fák pótlására is. A frakcióvezető-helyettes örömmel fogadta, hogy a projektben szereplő 60 fa mellett Szarvas Péter polgármester és Hanó Miklós alpolgármester további felajánlásokkal több, mint a duplájára emelte ezt a számot. Opauszki Zoltán a buszközlekedést érintő napirenddel kapcsolatban elmondta, hogy a döntésnél figyelembe vették a veszprémi példát, ahol csak ebben az évben 1,5 milliárd forintot fordítottak az önkormányzati busztársaságra.

– A közbeszerzési eljárásban egy érvényes ajánlat érkezett a Volánbusz Zrt.-től, a cég 500 millió forintért vállalta volna a szolgáltatást. Az önkormányzat jelenlegi költségvetési helyzetében nem tud ennyit áldozni erre a célra, így a közgyűlés érvénytelennek tekintette az eljárást és kijelöléssel bízta meg a céget a szolgáltatás ellátására, a következő két évre – fogalmazott Opauszki Zoltán.

A frakcióvezető-helyettes kiemelte a SMART GRID rendszer kialakítását, amelyet az önkormányzat a Modern Városok Programban indít el. Opauszki Zoltán kiemelte, hogy ez egy egyedülálló fejlesztés, hiszen a napelemes park a városi sportcsarnok és az jövőben megépülő sportlétesítmények energiafelhasználását segíti majd. A közösségi kerékpáros fejlesztéssel kapcsolatban megjegyezte, fontos felhasználni a fővárosban kialakított program tapasztalatait és akkor egy turizmust erősítő rendszer jöhet létre.

További programok »

FEL