Félúton a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása

2020. június 25. 17:14 | behir.hu

Ötvenszázalékos készültségű a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és kastélypark turisztikai célú felújítása. A napokban helyére kerül a kápolna melletti torony újjáépített, 25 tonnás sisakja, illetve a csigalépcső 5 tonnás toronysisakja. A felújítási munkálatok folyamatosak – derült ki a Takács Árpád kormánymegbízott által összehívott, Szabadkígyóson megtartott koordinációs értekezleten.  

Ez a kastély a múlt dicsősége és a jövő reménysége, nemcsak megyei, de országos viszonylatban is egy szimbólum. Egy olyan család építtette, amelyik számos elöljárót adott a megyének, a magyar nemzetnek, hiszen báró Wenckheim Béla személyében vármegyei főispánt, belügyminisztert és miniszterelnököt is adott a honnak – hangsúlyozta köszöntőjében Takács Árpád. A magyar kormány anyagi támogatásával megvalósuló beruházás egyszerre szolgál turisztikai, hagyományőrző és identitást erősítő célokat, bízunk benne, hogy a fejlesztés a térség népességmegtartó erejének növelését is segíti – tette hozzá a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.  

Takács Árpád kifejtette: a kormány idén februárban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a szabadkígyósi Wenckheim-kastély átfogó, állagmegóvó felújítási, rekonstrukciós munkálatait. A koordinációs értekezlet célja az, hogy áttekintsük hol tart a beruházás, megismerjük az elvégzett munkát, egyeztessünk a megoldásra váró hatósági, kivitelezői, közműszolgáltatókkal kapcsolatos feladatokról. A mai tanácskozás ugyanakkor azt is ékesen bizonyítja, hogy az önkormányzat, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft., valamennyi szakhatóság és a kormányhivatalok kiválóan együttműködnek az elérni kívánt nemes cél érdekében – emelte ki a kormánymegbízott, aki köszönetet mondott Magyarország kormányának és a Miniszterelnökségnek a támogatásért.

Balogh József, Szabadkígyós polgármestere úgy fogalmazott: hosszú folyamat, az elmúlt 20 esztendő munkájának gyümölcse érik be a kastély felújításával.

Vágó Margit, a NÖF Nkft. főosztályvezetője példaértékűnek nevezte koordinációs értekezletet. Kifejtette, hogy országosan is követendő lehet a Békés megyei gyakorlat.

 

Galéria

 

Az elsődleges cél az, hogy a szabadkígyósi felújított Wenckheim-kastély a megye egyik turisztikai fő célpontja legyen, a felújított létesítmény várhatóan jövőre nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A kivitelezési munkálatok folyamatosak, az eszközbeszerzéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás is elindult – tájékoztatta a megjelenteket Nagy Levente, a NÖF Nkft. projektmenedzsere. Balogh Csaba vezető tervező elmondta: a beruházás keretében megvalósul a kastély teljes külső rekonstrukciója, a tető, a külső nyílászárók cseréje, a teraszok újraszigetelése és a földszinti részt pedig történelmi pompájában állítják helyre. Ifjú Németh Miklós a generálkivitelező Modinvest Kft. ügyvezető igazgatója az aktuális munkálatokról tájékoztatta a résztvevőket.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében országosan összesen 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg. Nemcsak régi pompájukat nyerik vissza, de új funkciókkal is gazdagodnak annak érdekében, hogy adottságaikhoz igazodva megfeleljenek a kor turisztikai igényeinek. Az Ybl Miklós tervei alapján eklektikus, neoreneszánsz stílusban 1875-79 között épített szabadkígyósi Wenckheim-kastély e nagyszabású projekt keretében születik újjá. Az Európai Unió 1 milliárd 500 millió forint összegű támogatását Magyarország Kormánya 1 milliárd 734 millió forinttal egészítette ki, így 3 milliárd 234 millió forintból valósul meg a szabadkígyósi kastély turisztikai célú fejlesztésének első üteme. A beruházás keretében megújul a főépület, a torony, kiállítótereket alakítanak ki és részlegesen megújul a kastélypark is.

Nem a kastélyfelújítás szerves része, de fontos kiemelni azt is, hogy a Modern Városok Program keretében mintegy 2,2 milliárd forintból 20 kilométer hosszúságú Wenckheim kerékpárút létesül. A kerékpárút négy Békés megyei Wenckheim-kastélyt: a szabadkígyósit, a gyulait, a gerlait és a póstelekit köti majd össze.

 

Forrás: Békés Megyei Kormányhivatal

További programok »

FEL