Félszáznál is több gyereknapi program lesz Békéscsabán

2023. május 17. 16:08 | Vári Bianka

Május utolsó hétvégéje a gyermekeknek kedvez Békéscsabán is. A városi intézmények összefogásában több mint félszáz program közül válogathatnak a családok a Munkácsy Negyedben.

A pünkösdi hétvége több aspektusban is érdekes Békéscsabán, hiszen három fontos eseménynek is helyszíne lesz: a Háromváros Kerékpáros Fesztivál, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház a 10. Színházi Olimpiába való bekapcsolódása, valamint a Városi Gyermeknap is ekkor esedékes. Varga Tamás, Békéscsaba kultúráért felelős alpolgármestere a gyerekprogramok tájékoztatóján elmondta, hogy a négy intézményben programhelyszínein több mint félszáz programmal várják a családokat.

– Azt reméljük egyrészt, hogy sokan eljönnek, jó idő lesz, és a közös minőségi együtt töltött időn túl tanulnak is valamit azok a gyerekek, akik idelátogatnak. Megismerik egy kicsit belülről a múzeumot, a könyvtárat, a Csabagyöngyét és a Bábszínházat, és ezután bátrabban fogják keresni a programokat – fogalmazott.

Békés Megyei Könyvtár

A városi eseményekre többségében 14 és 18 óra között várják a látogatókat a Munkácsy Negyedben. A Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy összesen 12 féle programmal készülnek az épületen belül- és kívül. Többek között ki lehet próbálni a vászonra festést, vagy részt lehet venni közösségi festésen. Lesznek ezen túl kézműves foglalkozások, 3 próba, retro játékok, öko társasjátékok, óriás sakk, videojáték és kiállítás. A Digilaborban pedig még azt is ki lehet próbálni, milyen robotokat irányítani.

– A kreativitás, az élmény, az interaktivitás az, ami főként jellemezni szokta a városi gyermeknapot. Igyekszünk ezt a saját technológiánkkal, eszközeinkkel megtenni, így a 12 állomás részeként a gyermekek akár robotokat is idomíthatnak a Digilabor könyvtári alkotóműhelyben. Itt újrahasznosító technikával videokazettából készítünk labirintust, és itt kell végignavigáliuk a gyerekeknek egy tablet segítségével a könyvtár robotjait – mondta Juhász Zoltán, a megyei könyvtár igazgatója.

 

Csabagyöngye Kulturális Központ

A Csabagyöngye Kulturális Központ úgy alakította a programkínálatot, hogy mindenki találjon kedvérevalót. Forczek Győző igazgatóhelyettes beszámolt arról, hogy a központi helyszín a Stég színpadlesz, ahol a Csabai Színistúdió műsora, babahordozós bemutató, Évi tündér zenés műsora és egy bűvészműsor is megtekinthető lesz.

– Ahogy a többi rendezvényünket és fesztiválunkat, igyekeztünk ezt is a sokszínűség jegyében összeállítani. A színpadi műsoraink mellett lesznek a hagyományos programelemek, mint az ugrálóvárak, különféle játszóházak, bent a Csabagyöngyében a babahempergő, a legkisebbeknek mesevetítés, és természetesen olyan egyéb kiegészítő elemek is lesznek, mint a gumicukor, vattacukor, hot-dog, popcorn, kürtőskalács árusok – sorolta.

Hozzátette: a cél az volt, hogy minél inkább belakják a Csabagyöngye területét, így az épület előtt, a Stégen, a kis ligetben, de még a Malom-téren is várhatóak programok.

Munkácsy Mihály Múzeum

– A múzeumban a legtöbb program valamelyik kiállításhoz kapcsolódik, melyeket a gyermeknap alkalmából ingyenesen tekinthetnek meg a látogatók, ez alól csupán a kiemelt időszaki kiállítás, az Rejtélyek, sorsok, múmiák képez kivételt. A tárlatokat QR-kódos vezetéssel nézhetik végig a családok, majd különböző foglalkozásokon vehetnek részt. Lesz például műtárgy kereső játék, nosztalgia-messenger, régészeti homokozó, és állatfigurás mágnes- vagy kagylófigurás ékszerkészítés – tájékoztatott Martyin Emília igazgatóhelyettes.

– Tervezünk a történeti részhez egy fotósarkot is, ahol korabeli öltözékekkel és korhű fegyverekkel lehet majd fényképezkedni, illetve nagyon népszerű a Munkácsy kirakó is, ahol ki lehet rakni Munkácsy bizonyos festményeit, és a névadó festőnk arcképét is – tette hozzá.

A délután folyamán különböző ügyességi játékokkal is készülnek a múzeumban: lesz horgászat, íjászat, céllövölde, és különféle társasjátékok. A programokkal szakmai ismereteket is igyekeznek átadni a gyermekeknek, de a központban maga a játék lesz.

 

Békéscsabai Napsugár Bábszínház

A bábszínház programjai már 27-én kezdődnek. Tíz órától egy Csehországból érkező menetszínház indul az Andrássy útról a Bábszínházig, ahol átadják a színházat a város közönségének. A hely szűkössége miatt a benti előadások regisztrációhoz kötöttek, de az épületen kívül is várják a családokat, a már hagyományosnak mondható programjaikkal. Lenkefi Zoltán színházigazgató elmondta, hogy a 10. Színházi Olimpiának is köszönhetően a hétvége folyamán 13 produkció lesz látható.

– Spanyolországtól Portugáliáig, Olaszországtól Csehországig minden féle-fajta előadó fog jönni, főleg kültéri előadók. Igyekeztünk, hogy a megnyitó olyan tudjon lenni, és a megnyitó utáni pár nap, mint egy nemzetközi bábfesztivál. Amit megszokhattak tőlünk, az egy színes kavalkád, ahol sok mindent lehet a gyerekeknek.

A szervezők rossz idő esetén is megtartják a programokat az intézményekben.

További programok »

Itthon

FEL