Felszállott a békegalamb a vármegyeháza előtt

2023. szeptember 21. 14:10 | Such Tamás

Békés Vármegye Önkormányzata közgyűlésének Fidesz frakciója a béke világnapján, azaz most csütörtökön a béke szimbólumát, egy fehér galambot engedett el a vármegyeháza előtti szoborsétányon, Móricz Zsigmond szobra mellett.

– Amikor a szomszédunkban dúl a háború, akkor különösen fontos a béke világnapjára felhívni a figyelmet, hiszen milliók életét teszi tönkre és százezrek életét követeli a háború. Sajnos magyar nemzettestvéreink is vérüket adják ebben az értelmetlennek tűnő gyűlölködésben. A magyar emberek elsöprő többsége a béke pártján áll – fogalmazott Szegedi Balázs, a vármegyei önkormányzat alelnöke.

Hozzátette: tisztában vannak vele, hogy ez az apró gesztus nem álltíja meg a háborút. Úgy gondolják, ezek az apró fogaskerek talán segítenek abban, hogy a helyes irányba forduljanak a világ dolgai. A fehér galamb a béke szimbóluma, amely képletesen eljuttatja a békevágyat Brüsszeltől Washingtonon keresztül Kijevig, és egészen Moszkváig.

 

 

– A Fidesz frakcióval azért döntöttünk a mai szimbolikus akció mellett – mondta Zalai Mihály –, mert magyar nemzetként is érintettek vagyunk. Hiszen az elmúlt másfél évben több tucat kárpátaljai magyar halt meg az ukrán-orosz fronton.

A vármegyegyűlés elnöke megemlítette, a Békés vármegyeiek is közvetlenül érintettek; a friss adatok szerint nagyjából 250 ukrán menekült él, dolgozik, tanul a vármegyében. – Mindannyian azt gondoljuk – a Fidesz frakció tagjai – nem fegyverszállítása, hanem tárgyalásokra és tűzszünetre van szükség – húzta alá.

Azt követően egy fehér lepellel letakart kosárból Szegedi Balázs a szabadba engedte a galambot, amely meg sem állt az Irsai Olivér (volt Gorkij) utcai házukig.

 

Fehér galambot engedtek el a vármegyeháza előtt – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL