Békés az ország legzöldebb vármegyéje 2024-ben

2024. május 29. 07:48 | behir.hu

Május 24-én rendezték meg a Virtuális Erőmű Program XIV. Díjátadó Gáláját, Budapesten a Parlamentben. Az eseményen három Békés vármegyei település részesült elismerésben, valamint Békés vármegye lett az ország legzöldebb vármegyéje.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. 2011-ben indította a Virtuális Erőmű Programot. Célja igazolt energiamegtakarítással annyi energiamegtakarítást elérni, amely kiváltja egy valódi erőmű létesítését. Az eseményen Szil Katalin miniszterelnöki főtanácsadó hangsúlyozta, hogy csak összefogással, gazdálkodással lehet teljesíteni az Európai Unió „Green Deal” vállalásában szereplő 11 százalékos energiafelhasználás-csökkentést 2030-ig.

A gálán több mint száz elismerést adtak át vállalatoknak, önkormányzatoknak, iskoláknak, szakembereknek. A díjak között szerepelt a „Legzöldebb vármegye” kitüntető elismerés, melyet 2024-ben Békés vármegye nyert el. A díjat Szegedi Balázs, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke vette át az eseményen.

– Ez az elismerés vármegyénk közös sikerének könyvelhető el, ugyanis településeink, szervezeteink, hatóságaink közös munkájának gyümölcse. Az önkormányzatok legfontosabb céljukként jelölték meg intézményeik energiatakarékos működését, zöldterületeik kiterjesztését és gondozását. Lehet, hogy ezek a fejlesztések a jelenben vannak, de igazán a jövőnek szólnak. Gyermekeink és unokáink élete, életkörülménye múlik azon, hogy mi mit teszünk környezetünkkel és hogyan reagálunk a klímaváltozásra – hangsúlyozta az alelnök.

A gálán „Energiahatékony Önkormányzat” elismerésben részesült környezettudatos fejlesztése eredményeként három Békés vármegyei település: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, Mezőberény Város Önkormányzata és Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata.

 

forrás: Békés Vármegye Önkormányzata

További programok »

Gazdaság

Fontos dolga lesz a marhatartóknak!

A húsmarha állatjóléti támogatás tartalmi értékelési szempontjai között fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termelő szakképzettsége, amelyre felsőfokú szakképesítés esetén 20 pontot, középfokú végzettség birtokában 15 pontot kaphat a pályázó.
07:40
FEL