Felejtse el a receptet, mert nem kap

2016. május 25. 08:27 | Fekete Kata

A betegek életútja követhetővé válik jövő tavasztól, amikor bevezetik az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Teret. Ez részben könnyebbség, részben nehézség, ugyanis onnantól kezdve nem titkolhatja el a páciens, ha többedszer ugyanazt a vizsgálatot szeretné elvégeztetni az állami ellátásban csak azért, mert nem elégedett az eredménnyel vagy nem bízik az orvosban. Abból a szempontból viszont segítség, hogy a betegnek nem kell az összes korábbi leletet összegyűjteni és elvinni a doktorhoz, hiszen a beteg TAJ száma alapján a számítógépből előhívhatóak a korábbi leletek. Egyebek mellett azt is lehet majd látni, hogy milyen gyógyszereket szed a páciens, vannak-e az örökletes betegségei. Többek között erről volt szó a gyógyszerész kamara keddi értekezletén.

– Ha létrejön a szolgáltatási tér, akkor megszűnnek a hagyományos, papír alapú receptek is és a számítógépen látható e-receptek alapján adják majd ki a rendelt készítményt – mondta Dr. Melczer Mária Ágnes, a Békés Megyei Gyógyszerészeti Kamara elnöke.

A gyógyszerek doboza is változik – tudtuk meg Dr. Horváth Sziklai Attilától. A Magyar Gyógyszerészeti Kamara országos ügyviteli vezetője elmondta, az unió idén februárban elfogadta, hogy három éven belül minden vényköteles gyógyszer dobozra QR-kód kerül és gyártótól a betegig követhető lesz a gyógyszer útja. Ezzel az a cél, hogy az unióban visszaszorítsák a gyógyszerhamisítást, ami mellesleg Magyarországon nem igazán jellemző. A szakember hozzátette: ezen túl dézsmabiztos csomagolást kap minden vényköteles gyógyszer. Most is akadnak gyógyszerek, amelyeknek a csomagolásán azonnal látszik, hogy felnyitották azokat vagy sem. Nemsokára azonban minden gyógyszer ilyen csomagolást kap.

FEL