Felavatták a legnagyobb magyar mellszobrát a Közgé kollégiumában

2021. szeptember 14. 18:28 | Such Tamás

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium (Közgé) kollégiumában kedden délután avatták fel Széchenyi István szobrát. A legnagyobb magyarról készült alkotás Boros Péter szobrászművész, az iskola egyik tanára nevéhez fűződik.

Herceg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium, illetve annak jogelődjei 95 éve biztosítják Békéscsabán a magas színvonalú szakképzést.

Hozzátette: kimagasló az intézményből a szakirányú felsőoktatásba jelentkezők felvételi aránya, és meggyőzőek a szakmai tanulmányi versenyeken elért eredményeik. Az iskola két olimpiai bajnokot is adott a városnak: Palotai Károlyt és Ónodi Henriettát. Azonfelül a Közgé egykori diákjai számos magas pozícióban végzik a munkájukat: bankigazgatók, vezérigazgatók, közgazdász mesterpedagógusok.

 

Felavatták a Közgé kollégiumában Széchenyi mellszobrát – Fotó: behir.hu/Such Tamás

A kép baloldalán Boros Péter alkotó – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

„Ez az elismertség, megbecsülés méltó a névadóhoz, Széchenyi Istvánhoz, akit okkal nevezzük a legnagyobb magyarnak, akinek a nevéhez gazdasági, közlekedési, külpolitikai és sportreformok fűződnek” – fogalmazott.

Paláncz György, a Közgé igazgatója elmondása szerint „egy szobor létrejöttének akkor van értelme, ha az emberekben – akik nézik – valamit elindít, valamilyen gondolatfolyamatot, mint egy hullám a tengerben, nyoma marad”.

Aláhúzta, Széchenyi minőséget is jelent, azt a minőséget, amit egy ember az életében ki tud hozni önmagából.

„Mindennap – folytatta –, amikor elmegyünk e szobor előtt, jusson eszünkbe, hogy mit teszünk egymásért aznap, illetve a kultúránkért. Egy szobor szellemiséget képvisel, hordoz, üzen, átad és meghatároz.”

 

Galéria

 

Azt követően Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója, Herczeg Tamás, Paláncz György és Boros Péter felavatták a szobrot.

***

A békéscsabai születésű Boros Péter a tanulmányai befejezése után Szegeden, később Budapesten élt. A fővárosban több köztéri szobra áll, mint például Sándor Károly (Csikar) egész alakos bronzszobra az MTK stadionnál vagy Hidegkúti Nándor bronz mellszobra a stadionon belül. Békéscsabán a Kacsacsalád című kompozíciója látható a szoborsétányon, illetve a MÁV pályaudvaron kiállított életnagyságú, egészalakos Munkácsy szobra áll. Négy éve ismét a Viharsarok fővárosában él.

Felavatták a Közgé kollégiumában Széchenyi mellszobrát – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL