Befejeződött a békéscsabai kollégium energetikai korszerűsítése

2020. szeptember 22. 15:44 | Gyemendi Réka

Befejeződött a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikuma és Kollégiuma, az egykori Arany János kollégium (Lencsési út 136.) energetikai korszerűsítése. A beruházás során kicserélték a nyílászárókat, valamint hőszigetelték a tetőt, illetve a homlokzati falakat.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta, hogy az épület három éve került a szakképzési centrum tulajdonába. Kiemelte, hogy azt harminc éve nem újították fel, csak az állagmegóvás legalapvetőbb mozzanatait hajtották végre rajta. 

– 2017 janurájában láttuk, hogy új gazdaként komolyan be kell avatkoznunk. Megtettük a szükséges festéseket és fertőtlenítéseket, de tudtuk, hogy ez nem elegendő. 2018-ban írtunk egy pályázatot, amellyel több mint 216 millió forintot nyertünk. Ez szolgált az alapjául az energetikai felújításnak. Növelni tudtuk az épület esztétikai értékét is, így sokkal komfortosabb lett a kollégium a diákok számára. Ez a beruházás egyszeri alkalom volt, azonban évről-évre megtakarítást hoz számunkra, amit a diákok komfortérzetének további növelésére tudunk fordítan. A közeljövőben például szeretnénk kicsrélni az ágyakat, matracokat, és megújítani a teljes területet – fogalmazott a főigazgató.

 

Galéria

 

Paláncz György, az iskola igazagtója elmondta: mintegy kétszáz fő lakik a kollégiumban, a beruházásnak köszönhetően az ő mindennapjaik egyszerűbbek lesznek.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Békéscsaba diákváros, vagyis nagyon sokan járnak itt középiskolába, illetve erősödik a város felsőoktatási intézménye is. 

– A felújítás a klímavédelem szempontjából is fontos, ugyanis a beruházásnak köszönhetően kevesebb energiát fog használni a kollégium. Az is fontos szempont, hogy napelemek kerültek a tetőre, ezek biztosítják majd az energiát. Így tehát kevesebb, ráadásul megújuló energiát használ majd a kollégium – ismertette az országgyűlési képviselő.

 

További programok »

FEL