Fekete Pálról is megemlékeztek az Irodalmi Esteken

2022. október 6. 18:24 | Horváth Szabolcs

Történelmünk jelentős eseményeiről emlékeztek meg a Békéscsabai Irodalmi Estek hétfői felvonásán. Az aradi vértanúk bemutatása után, az ‘56-os események helytörténeti vonatkozásai, hősei és mártírjai kerültek a középpontba.

Az érdeklődők Huszár Endre író novelláján és Vánsza Pál, Maléter Pál-emlékérmes átélő szemüvegén keresztül ismerhették meg az eseményeket. Vánsza Pál, a Fekete Pál gyűjtemény őrzője, az ‘56-os emlékszoba megálmodója és tárlatvezetője, saját életén keresztül mutatta be az átélt eseményeket. A jegyzeteit unokái gyűjtötték össze, rendezték össze és adták ki kötetként. Így született meg az esten bemutatott könyv.

– Nem terjesztésre készült, szűk a példányszáma, de akárkinek a kéziratot oda adom, aki tanulmányozni akarja, mert történelmi témákkal foglalkozok főrészt benne. A velem kapcsolatos eseményeket írtam le – fogalmazott a szerző

Paláncz György történelem tanár, a Széchenyi István Közgazdasági Technikum igazgatója Fekete Pálról, városunk közelmúltban elhunyt díszpolgáráról emlékezett meg. Ő volt az, aki az 56-os forradalom helyi vezéralakja lett. 

Fotó: behir.hu

Frankó Attila az estek megálmodója elmondta, hogy az átélőktől és műveiktől még erősebbek lehetnek az élmények a fiatalokban. A hétfői élő történelem óra erre volt hivatott.

– Fontos, hogy a fiatal generáció újra és újra emlékezzen a hőseinkről, a mártírjainkról. Én azt gondolom, hogy nem szabad felejteni őket – fogalmazott a Hajrá Békéscsaba Egyesület elnöke.

A 1849 októberi 6-i események vértanúiról klasszikus versekkel emlékeztek meg. Az est második felében Hodozsó Norbert zongoraművész játékát hallhatta a közönség. November 7-én hétfőn Tőkés László 70. című könyvét mutatják be az esten.

 

További programok »

FEL