Fejezetek Békéscsaba történetéből: Egykori iparosok az Andrássy úton

2020. november 22. 15:39 | behir

A Weinberger-féle ékszerészet. Az Andrássy út 6. szám alatti épület legpatinásabb üzletének alapítója a túrkevei Weinberger Mór hithű neológ izraelita, órás és aranyműves volt, aki 1885-ben jegyezte el Weisz Rozáliát és 1887-ben alapította cégét, amely a kezdetektől 1927. augusztus 1-jéig működött ebben a sarki épületben.

Mezőtúri fióküzletét 1903-ban fosztották ki. Aztán 1912 szilveszter éjszakáján a csabai üzletébe is betörtek úgy, ahogyan a bőriparosok üzlethelyiségébe is: a padláson át, megbontva a mennyezetet. Az üzlet kifosztása után országos körözést adtak ki, közben újabb, hasonló betörések történtek az ország más városaiban. Végül két határrendőrségi detektív és a csabai rendőrfőnök derítették ki, hogy a gyulai születésű Szabó István asztalos lehet a tettes, akit 1913 áprilisában Makón el is fogtak.

A rejtekhelyén megtaláltak 10 kg aranyneműt, 29 kg ezüstneműt, emellett erdélyi nagyvárosokból összesen mintegy 200 ezer korona értékű ékszert tulajdonított el, de azt nem találták meg, és a drágaköveket, készpénzt sem. Vallomása szerint, amikor Nagyenyeden kifosztott egy ékszerüzletet és onnan Kolozsvárra ment vonattal, ott a pályaudvaron megfogták a rendőrök, igazoltatták, 48 órán át az őrsön tartották, de a nála levő táskát nem kutatták át, s így kiengedték. Pedig a táskában volt a legfrissebb zsákmánya.

Szabó a rabolt tárgyak zömét Nagyváradon zálogosította el, így az általa megkárosított ékszerészeket – Weinberger Mórt is – Nagyváradra rendelte a tárgyak azonosítása végett a vizsgálóbíró. A lapnak tett nyilatkozatában egyébként – joggal – kifejtette, hogy az átvevő zálogház úgy vette át a tolvajtól a tárgyakat, hogy azokon még az ékszerészek jelölőcímkéi is rajta voltak.

1927-ben, 40 év után el kell hagynia az üzlethelyiséget és az Általános Népegylet házába költözött a Werbőczy (ma: Justh Gyula) utcába, végül 1928-ban kapott újra rendes üzlethelyiséget az Andrássy út 2. sz. alatt, a Békéscsabai Takarékpénztár Egylet székházában.

Feleségével 9 gyermeket neveltek, 6 leányt, és 3 fiút, utóbbiak 1913-ban Vargára magyarosították a nevüket. Felesége 1909-ben, 43 évesen hunyt el. Még ebben az évben, július elején vette feleségül Budapesten özv. Schultz Józsefné Lampel Lilliát (a gyászjelentésében Sarolta), akivel az asszony 1936-os haláláig együtt éltek. Weinberger Mór neve szerepel a Balogh István által összeállított holokauszt-áldozatok névsorában. (Folytatjuk.)

Szalay Ágnes

 

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
19:04
FEL