Fejezetek Békéscsaba történetéből: Bankok, hitelintézetek az Andrássy úton

2020. szeptember 26. 12:15 | behir

Az egykori Andrássy út 6. szám alatti épületben már 1921-ben helyet foglalt a Nemzeti Hitelintézet Rt. békéscsabai fiókja, a Békéscsabai Hitelbank és Pénzváltó Rt. és a Nemzeti Általános Biztosító Rt. irodája is.

1924 szeptemberében a Békéscsabai Hitelbank és Pénzváltó Rt.-t magába olvasztotta a Békéscsaba-városi Takarékpénztár Részvénytársaság, ekkor helyezte át székhelyét ebbe az épületbe, majd új berendezést hozatott. Innentől ezen a székhelyen tartotta a közgyűléseit is, 1926-ban saját telefonvonallal rendelkezett.

Itt volt még „Schwarcz Miklós bankháza”, ahogyan a Körösvidék 1922-ben nevezte. Ez alighanem azonos lehetett a Békéscsaba-városi Takarékpénztár Rt.-vel, 1925-ben Schwarcz a vezérigazgatója volt, és hithű izraelita. 1926. október 1-én hunyt el.

1929. június 29-én jelent meg Frenkel Miklós reklámhirdetése, amelyben bankháza megnyitásáról tájékoztat az Andrássy út 16. sz. alatt (május 31-én kapta meg az engedélyt a várostól, cégét Debrecenben jegyeztette be). Kölcsönök, hitelek, váltó-, és gazdakölcsönök folyósítását végezte. 1934-ben már az Andrássy út 6. sz. alatti épület volt székhelyeként megadva, és szintén volt telefonvonala.

Foglalkozott ezen kívül a M. kir. Osztálysorsjáték sorsjegyeinek forgalmazásával is. 1932 szeptemberében ügyfelei ezen a sorshúzáson megnyerték a 200,000 pengős főnyereményt, de akadt egy, aki hitelbe elvitte a sorsjegyeket azzal, hogy majd kifizeti a vételárat. Ezt nem tette meg, de a sikeres sorshúzás után jelentkezett a nyereményért, amit persze Frenkel nem volt neki hajlandó kifizetni. Az említett úr feljelentette Frenkel Miklóst.

Frenkel neve akkor is felmerült, amikor autóbalesetet okozott az egyik irodaszolgája. Volt egy városszerte ismert vörös Daimler autója. Ezt bankházának egyik irodaszolgája vezette, és éppen tudott vezetni, de jogosítványa nem volt. Kivitte Frenkelt a vasútállomásra, majd visszafelé, elérve a Munkácsy utca torkolatát, jobbra kanyarodási szándékát jelezte tülköléssel (akkor még nem volt indexlámpa). Innen fordult volna be a bankház udvarán levő garázsba. Csakhogy túl nagy sebességgel kanyarodott, nem vette észre az előtte az úttesten áthaladó gyalogost, akit ugyan ki akart kerülni, de nem eléggé fordította el a kormányt, így elütötte. Frenkel Miklósnak egyébként más peres ügye is volt, váltóhamisításba is keveredett egy ügyfele. (Folytatjuk.)

Szalay Ágnes

További programok »

FEL