Fejezetek Békéscsaba történetéből: Egykori iparosok az Andrássy úton

2020. november 8. 12:15 | behir

A Csipkeáruház és Arnót Sándor úri szabászata. A maguk korában legismertebb, az Andrássy út 6. szám alatti épület egykori üzletei következnek. A textil és ruhanemű üzletek között sokáig Pongrácz Pál szűcs bérelt itt üzlethelyiséget, amíg 1925-ben csődbe nem ment, és csődtömegét 1926 januárjában elárverezték.

Február 23-án pedig a helyén megnyitotta kapuit Gutvill Frigyes Csipkeáruháza. Az egészen exkluzív üzlet árukínálata a hirdetésekben olvasható felsorolások alapján egyedülálló volt. Állítása szerint „közvetlen gyári összeköttetései folytán egyenesen Lyonból és Párisból” érkeztek a finomtextíliák hozzá, de igazi angol textilnemű is akadt kínálatában. A francia csipke mellett finom kötött selyemkabátot, angol csipkét, és kutyabőr női kesztyűt is lehetett venni nála. A korban divatos nehéz férfi selyemsálakat, angol ruha- és kalapbársonyokat (ezeket szabók és kalapkészítők vásárolták), aranycsipkéket, gyöngyöket, flittereket és ruhaselymeket is tartott. Cérnakesztyűt, női harisnyát, francia selyemharisnyát, fátylakat, svájci kombinét, mindenféle díszcsatot és gombokat is lehetett kapni, amelyek igazi felüdülést jelentettek a női léleknek.

Ma talán azt gondolnánk, hogy a női fehérneműt is ebből az üzletből lehetett beszerezni, ám itt csak női alsó volt kapható. Mindenféle rögzítőt, leszorítót, egészségügyi és esztétikai fűzőt, valamint melltartót Csabán az Elite fűzőszalonban kaphattak meg a vásárlók, halcsonttal, vagy anélkül. Gutvill kereskedő a reklámot is ügyesen használta, mert nagyon sok, de apró reklámszöveget helyeztetett el a lapokban. Egyébként Gutvill Frigyesnek is volt vezetői engedélye.

A város egyik neves szabójának, Arnót Sándornak is ebben az épületben volt – angol úri szabó férfi-, fiú- és gyermekruha áruháza. A céget ő alapította 1904-ben, majd átvette a Klein Géza és Társa céget. Ekkor az Andrássy út 7. alatt, a Kocziszky-palotában volt üzlete. 1926-ban társat vett maga mellé, Izsák Lőrinc személyében, 1927-ben viszont barátságos megegyezéssel kivált ebből, és üzletét egyedül vitte tovább, Izsák Lőrinc saját üzletével ugyanezt tette. Ő maradt a Kocziszky-palotában, Arnót pedig szembe költözött át, a Kocziszky-házba. Üzletének berendezését 1929-ben modernizálta. Az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egylet) megyei fiókja szervezetének pénztárosa is volt.

A Békés megyéből elhurcolt holokausztáldozatok listáján Arnót Sándor és felesége (Békéscsaba) neve is szerepel. (Folytatjuk.)

Szalay Ágnes

További programok »

FEL